Pentru mulți copii din satele românești, laptele și cornul sunt o reală bucurie. Și acum acest ”vis” frumos este în pericol de a se nărui. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
De luni, elevii din Vrancea vor primi doar biscuți și mere, în loc de corn și lapte. Nici alte orașe nu stau mai bine. Există o explicație. Video
Peste 30 de mii de preșcolari și elevi din acest judeţ nu vor mai primi laptele din programul guvernamental. Furnizorul a notificat Consiliul Judeţean Vrancea că nu mai are posibilitatea de a mai continua livrarile pentru că nu mai găseşte materie primă.
La școala din comuna vrânceană Golești, de exemplu, peste 150 de elevi beneficiau de programul guvernamental. Acum vor primi doar biscuiți și mere, pentru că furnizorul de produse lactate s-a retras oficial din acest program.
Despre aceasta au scris reprezentanții CJ Vrancea pe site-ul propriu.
”Consiliul Județean Vrancea anunță faptul că începând cu data de 5 octombrie 2022 nu se vor mai furniza lapte și produse lactate în școlile din județul Vrancea, ca urmare a solicitării de reziliere a acordului cadru din ”Programul Național în Școli al României 2017-2023”, venită din partea operatorului economic SC Dunărea Prod SRL (punct de lucru sat Lămotești, comuna Milcovul).
Cauza invocată pentru stoparea furnizării acestor produse este contextul economic general afectat: lipsa materiei prime și volumele limitate de lapte, care sunt în scădere din cauza diminuării efectivelor de animale și a secetei din acest an, care a dus la obținerea de furaje mai scumpe și mult mai puține, precum și creșterea generalizată a costurilor de producție. Operatorul economic nu va mai fi în măsură să furnizeze lapte și produse lactate ca urmare a epuizării stocurilor produse în luna august 2022. În această situație se află și județele Iași, Vaslui și Bacău.
Ca urmare a acestei situații, Consiliul Județean Vrancea va demara în cel mai scurt timp procedura de licitație pentru a asigura lapte și produse lactate în școlile din Vrancea, cu soluția de a atribui contractele pe loturi, zonal, astfel încât să fie încurajați inclusiv producătorii locali să depună oferte.
În școli va continua furnizarea celorlalte produse destinate elevilor, respectiv corn și produse de panificație și mere”.
Mai grav este că nu doar în județul Vrancea sunt astfel de probleme. Și aceasta deoarece nu numai în Vrancea lipsa materiei prime și scumpirea energiei îi determină pe furnizori să se retragă din program.
Probleme cu aprovizionarea sunt și în județele Vaslui, Bacău și Tulcea. Iar la Iași licitația pentru furnizorul din programul Cornul și laptele întârzie, se arată întrul reportaj al TVR.
Începând din luna august, Guvernul a mărit cu aproximativ 80 de bani cota alocată fiecărui elev în programul Cornul și laptele, până la 6 lei și 63 de bani pe săptămână.
1,5 milioane de elevi români beneficiază de acest program guvernamental. Pentru mulți dintre ei, după cum a scris și presa, în repetate rânduri, este singura masă pe care o au, familiilor lor trăind la limita subzistenței.