Actual International

De la Zero Covid la Nici un plan, în China. Xi Jinping a lăsat oficialii să gestioneze dezordinea adusă de noul val de infecții

foto: scmp.com
EVZ

China a renunțat brusc la strategia „zero Covid” pe care președintele Xi își pusese în joc reputația. Acum, țara se confruntă cu un val de infecții, iar dl Xi a lăsat oficialii să se străduiască să gestioneze dezordinea și incertitudinea.

De la Zero Covid la Nici un plan, în China. Xi Jinping a lăsat oficialii să gestioneze dezordinea și incertitudinea aduse de noul val de infecții

Mass-media condusă de partidul chinez a prezentat această schimbare ca pe o ieșire stresantă, dar bine gândită, deschizând calea înapoi spre vremuri economice bune.

Avertismentele cu privire la pericolele coronavirusului au dispărut rapid, fiind înlocuite de afirmații oficiale potrivit cărora varianta Omicron, despre care se crede că ar fi cea de acum din statul chinez, este, în general, ușoară.

Prin faptul că a amânat relaxarea până acum, guvernul a salvat multe vieți, a relatat The People’s Daily într-un lung articol în care apăra strategia pandemică a președintelui Xi Jinping ca fiind „total corectă”.

În realitate de fapt, o examinare a modului în care s-a desfășurat schimbarea în localitatea Chongqing, un exemplu dat de New York Times (ediția de marți, 20 decembrie 2022) și în alte părți dezvăluie un guvern depășit de o cascadă de epidemii Covid, confuzie asupra directivelor, probleme economice și apoi proteste politice rare.

Politica în China: succesul pandemic chinez și la polul opus, haosul din Occident

Președintele Xi a pus în contrast succesul pandemic anterior cu „haosul din Occident”, fluturându-l ca dovadă a marii sale narațiuni despre o China în ascensiune: ordonată, sigură, prevăzătoare. Dar el nu avea niciun plan de retragere măsurată de la „Covidul zero”, lăsând o populație dezorientată să improvizeze acum, după trei ani de microgestionare.

Guvernul chinez se grăbește în prezent să aprobe vaccinuri și să obțină medicamente occidentale după ce le-a evitat, negându-le categoric și ferm. Oficialii, concentrați de mult timp pe eliminarea cazurilor, se străduiesc să mobilizeze resurse pentru a trata o explozie de infecții. Chiar și Partidul Comunist Chinez, un virtuoz în controlarea narațiunii, întâmpină dificultăți în a convinge locuitorii neliniștiți de această schimbare bruscă de politică.

În weekendul care tocmai a trecut, străzile orașelor chineze au fost liniștite, cu excepția mulțimilor de oameni care se prezentau la spitale pentru testele Covid sau pentru tratament, o reluare stranie a situației din Wuhan de acum trei ani, când acest oraș a fost primul afectat de virus.

„În general, a fost destul de haotic și, bineînțeles, o parte din acest lucru se datorează numărului de persoane care au ieșit pozitive – aproximativ o treime dintre oameni, dacă e să judecăm după prietenii mei”, a declarat Tan Gangqiang, pentru presa americană, un consilier psihologic din Chongqing, care a ajutat locuitorii să facă față stresului provocat de blocaje și, susține oamenii acum, la deschiderea bruscă.

„Sunt mulți oameni care au trăit mult timp sub propaganda oficială, așa că, după ce au fost eliberați, nu știu ce să facă„, a spus el. „Sunt chiar unii care speră că guvernul va restabili controalele”.

Concluzia analizei occidentale este că președintele chinez Xi nu are un succesor și probabil ar putea rămâne la putere, cel puțin. încă un deceniu. Dar cicatricile provocate de schimbarea bruscă ar putea alimenta neîncrederea în stilul său dominator.

„Viteza cu care se produce această schimbare este parțial dată de măsura în care este vorba de decizia unui singur om. Dar, de asemenea, este vorba și de oficialii care încearcă să îl mulțumească pe acel om”, a declarat Jeremy L. Wallace, profesor asociat la Universitatea Cornell, a cărui carte, „Seeking Truth and Hiding Facts”, examinează transformarea politică a Chinei sub conducerea lui Xi.