Veşti bune pentru o anumită categorie de angajați nu vor plăti impozit pe venit și vor avea salarii mai mari de la 1 ianuarie 2023. Este vorba despre un ordin comun al Ministerului Finanțelor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Educației. Facilitatea fiscală se aplică de mai mulți ani pentru angajații din sectorul privat.
De la 1 ianuarie, o categorie de angajați de la stat vor fi scutiți de impozit pe venitul din salariu de 10%
Prevederile vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2023 şi se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului. Astfel, o categorie de angajați de la stat vor fi scutiți de impozit pe venitul din salariu de 10%.
Personalul din instituțiile publice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator vor beneficia de la 1 ianuarie de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor. Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a afirmat că este nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ține de transformarea digitală a administrației.
„Am reușit să reparăm și să uniformizăm aplicarea unei facilități fiscale de care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic și valoare adăugată mare în economia unei societăți.
Discutăm despre digitalizarea administrației de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-iștilor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Pentru ce funcții se va aplica scutirea de impozit
Majoritatea IT-știlor din Ministerul Finanțelor câștigă între 6.000 – 9.000 de lei net (sunt și câțiva cu venituri mai mici – puțini au peste 8.000, în special șefii). Scutirea de impozit se va aplica pentru următoarele funcții:
-
administrator baze de date;
-
analist;
-
inginer de sistem în informatică;
-
inginer de sistem software;
-
manager de proiect informatic;
-
programator;
-
proiectant de sisteme informatice;
-
programator de sistem informatic;
-
programator ajutor;
-
analist ajutor;
-
inginer de dezvoltare a produselor software.
Aproximativ 104.000 de angajați din IT erau scutiți în România, la începutul anului de la plata impozitului pe venit, ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator, dar aceștia aduc de circa două ori mai multe contribuții la bugetul de stat, comparativ cu media națională, arăta un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS).