Octavian Berceanu, candidat la preşedinţia USR, anunţă că îşi doreşte ca partidul să fie Platforma de Mediu din Estul Europei, dar şi că îşi propune să susţină digitalizarea formaţiunii şi ascensiunea femeilor în politică.
De ce vrea Octavian Berceanu să fie preşedintele USR. De la Salvaţi România la Platforma de Mediu din Estul Europei
„3 lucruri pentru care vreau să fiu preşedintele USR PLUS: Ca să susţin ascensiunea femeilor în politică; ca să-l fac Platforma de Mediu din Estul Europei; ca să-l digitalizez, ca să putem vota conducerea, deciziile importante, data alegerilor sau ieşirea/intrarea la guvernare. Trebuie sa ştim cum sunt cheltuiţi banii noştri de către politicieni, care e eficienţa politicienilor, a primarilor şi consilierilor locali, câţi membri sunt în fiecare localitate, în fiecare lună. Aşa oamenii sunt încurajaţi să participe la deciziile politice, informaţii.
Berceanu spune că singura soluţie de a ne scoate din negura baronilor şi a găştilor este digitalizarea politicii.
Doar aşa oamenii îşi pot decide viitorul, nu o dată la 4 ani. Digitalizarea politicii ne scoate din negura dictatorilor, a baronilor şi a găştilor. E singura cale în care putem pune presiune şi pe celelalte partide şi să devenim o democraţie autentică”, a scris fostul comisar-şef al Gărzii de Mediu, pe Facebook.
Primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR se va desfăşura între 6 şi 10 iulie, turul al doilea între 11 şi 15 iulie, iar Congresul online de validare a alegerilor va fi pe 16 iulie. Marţi, 5 iulie, la Sibiu, va avea loc dezbaterea candidaţilor la preşedinţia USR.
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat vineri că aproximativ 24.000 de membri care au cotizaţia plătită la zi îşi vor putea exprima opţiunea în cadrul alegerilor, printr-un sistem digital criptografic securizat.
„Sunt şase candidaţi. Avem o competiţie frumoasă, o să avem o dezbatere marţi seara, transmisă public, cu toţi candidaţii la preşedinţie. (…) Avem un sistem care acum e digital. La noi, dacă îţi plăteşti cotizaţia, ai toate drepturile. Dacă ai mai mult de şase luni restante, treci într-o stare de – un fel de simpatizant, adică rămâi cu calitatea de membru, nu mai ai aceste drepturi. În prezent avem în jur de 24.000 de membri cu cotizaţia curentă, care vor vota în aceste alegeri, într-un sistem on-line, digital, cu vot egal, universal”, a afirmat el, pentru Digi 24.
Cătălin Drulă a mai precizat că a fost pusă „ordine în toate registrele partidului”.
„USR are facturile pe site. Facturile noastre de plată a unui furnizor sunt pe site-ul USR, organigrama, salariile… Adică am încercat să ducem nivelul de transparenţă la cote care nu există în România”, a spus el.
Şase candidaţi s-au înscris pentru preşedinţia USR: Octavian Berceanu – fost comisar-şef al Gărzii de Mediu; Cătălin Drulă – deputat USR de Timiş, preşedinte interimar al USR, fost ministru al Transporturilor; Alexandru Kiss – şofer de TIR, membru filiala USR Bălceşti, Vâlcea; Miroslav Taşcu-Stavre – lector universitar, membru filiala USR Reşiţa, Caraş Severin; Cătălin Teniţă – deputat USR de Bucureşti; George Ungureanu – inginer în domeniul petrol şi gaze, preşedinte filiala USR Murighiol, Tulcea.