Foarte mulți oameni s-au gândit, de-a lungul timpului, să păstreze actele vechi de stare civilă într-un anume fel, care le-ar asigura acestor hârtii o valabilitate mult mai mare. Iată despre ce este vorba, pentru că un Consulat românesc din străinătate oferă informații în acest sens.
De ce trebuie să ținem cont pentru ca actele de stare civilă să nu fie anulate
Modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, duce automat la anularea lor, anunță într-o postare pe Facebook Consulatul General al României la Roma.
Plastifierea reprezintă acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, de cele mai multe ori, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule.
Este interzis să se facă ștersături, răzuiri, prescurtări și adăugiri în actele de stare civilă.
Legea 119/1996, cu privire la actele de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie sau deces), prin activitatea desfășurată inclusiv de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, aduce precizările de care trebuie să țină cont orice familie de români, oriunde s-ar afla, în lume.
În conformitate cu noile reglementări legislative „se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă (naștere, căsătorie, deces). Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt NULE”.
Dacă aveți un certificat de naștere, căsătorie sau deces care a fost introdus, anterior, în plastic vidat (laminat) sau pe al cărui conținut ați adăugat modificări cu pixul, este recomandat să solicitați un duplicat, fie de la serviciul de stare civilă emitent din România în concediul pe care îl veți efectua în perioada următoare, fie prin intermediul oficiului consular, din țara unde vă aflați, temportar sau permanent și de care aparțineți ca locație.
Începând cu acest moment, actele de stare civilă plastifiate sau modificate fără drept nu mai pot fi folosite pentru soluționarea cererilor de servicii consulare.
Motive pentru care documentele nu trebuie plastifiate: nu se pot face înscrisuri pe ele, de către autoritățile responsabile, în cazul divorțului de exemplu, care se completează pe verso la certificatul de căsătorie, poate fi, astfel, alterat conținutul și nu în ultimul rând autenticitatea acestora va fi pusă la îndoială, potrivit noilor adnotări legale.
Foto: Facebook/Consulatul General al României la Roma