Lifestyle

De ce te îngrași când te lași de fumat. Acesta este adevăratul motiv științific!

De ce te îngrași când te lași de fumat. Acesta este adevăratul motiv științific!

De ce te îngrași când te lași de fumat. Un nou studiu al Colegiului Medical al Universității din Minnesota (SUA), a scos la lumină o legătură clară între renunțarea la fumat și consumul de junk food.

Cercetarea indică, printre alte aspecte, sistemul opioid endogen, responsabil de reglarea dependențelor și a apetitului. Experții consideră că aceasta este cauza preferinței fumătorilor pentru mâncarea nedorită atunci când se lasă de fumat și nu consumă nicotină.

Mustafa al’Absi, absolvent de psihologie și profesor la Departamentul de Medicină de Familie de la Universitatea din Minnesota, este investigatorul principal al studiului publicat în Journal of Drug and Alcohol Dependence.

„Am investigat dacă deprivarea acută de nicotină a crescut consumul de junk food, bogate în sare, grăsimi și zahăr, și modul în care sunt implicați receptorii relaxanți ai sistemului opioid endogen”, spune el în declarațiile colectate de Eureka.

Așa s-a realizat studiul

Analiza a avut loc cu un grup de fumători și altul de nefumători cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani. Au fost nevoiți să renunțe la fumat timp de 24 de ore, precum și să nu consume niciun alt produs cu nicotină și li s-a administrat aleatoriu fie un placebo, fie 50 de miligrame de naltrexonă, un medicament care ajută la renunțarea la fumat.

La sfârșitul fiecăreia dintre cele două sesiuni de laborator, fiecărui participant i s-a oferit un sortiment de gustări cu niveluri diferite de calorii, sare, dulci și grăsimi.

Rezultatele

Pe de o parte, studiul a concluzionat că fumătorii care au suferit suprimarea nicotinei au ingerat mai multe calorii decât nefumătorii. De asemenea, cei care au primit naltrexonă au consumat mai puțină mâncare nedorită decât cei care au primit placebo. „Rezultatele leagă consumul de alimente, în special cele cu calorii ridicate, cu faptul de a gestiona efectul negativ și stresul produs de renunțarea la fumat. Rezultatele susțin acest fapt și arată că stresul crește tendința de a consuma junk food” spune Mustafa al’Absi.

Pe de altă parte, naltrexona a normalizat aportul de calorii la niveluri tipice nefumătorilor, sugerând că sistemul opioid poate fi un mecanism care încurajează consumul de calorii în timpul sevrajului de tutun.