Felul de a fi și metodele juridice găsite i-a adus până acum Laurei Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA și actual procuror-șef al șefa Parchetului European, în egală măsură, critici și laude. Cererile ei s-au situat de multe ori pe muchia legii, la granița firavă dintre bine și mai puțin bine. Despre noua cerere a șefei procurorilor europeni și ce aduce cu ea aceasta, în cele ce urmează.
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi vrea puteri sporite pentru procurorii europeni și să ancheteze și contrabanda
Mai nou, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, susține că este nevoie de o revizuire a regulamentelor pe baza cărora funcționează instituția pe care o conduce.
Motivație: Printr-o revizuire a regulamentelor pe baza cărora funcționează instituția pe care o conduce, spune Laura Codruța Kovesi, procurorii europeni vor putea ancheta și infracțiunile de contrabandă. Kovesi a mai spus că principala nevoie a Parchetului European este resursa necesară pentru a le da angajaților proiecția unei cariere pe termen lung.
Întrebată de ce este nevoie de o revizuire a regulamentului, Kovesi a spus răspicat: ”Pentru că s-a demonstrat că normele existente ne limitează activitatea. De exemplu, nu putem investiga contrabanda acolo unde ar trebui”.
Ce prevede reforma internațională a lui Kovesi
”În primul rând, resurse pentru a ne asigura că angajații noștri au perspective de carieră pe termen mai lung – asta înseamnă mai mulți angajați care își pot permite să locuiască la sediul central al EPPO din Luxemburg și mai puține contracte de muncă temporare.
În al doilea rând, procurori speciali în fiecare stat membru EPPO care lucrează îndeaproape cu noi. Și, nu în ultimul rând, o revizuire anterioară a regulamentului UE care guvernează modul în care funcționează agenția noastră. Nu în cinci ani, așa cum s-a planificat inițial, ci cât mai curând posibil”, este de părere Kovesi.
Concluzie: Și cum reformele în România s-au cam terminat cu o mare debusolare legislativă, rămâne doar reorientarea spre Europa, ceea ce încearcă din răsputeri Laura Cordruța Kovesi să facă prin reformarea Parchetului European.
Date informative: Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office, EPPO) este un organism independent al Uniunii Europene (UE) care a fost înființat în baza Tratatului de la Lisabona între 22 din cele 27 de state membre ale UE, utilizând procedura „cooperării consolidate”.
Rolul EPPO este investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro. Anterior, doar autoritățile naționale ar fi putut investiga și urmări penal aceste infracțiuni și nu puteau să acționeze dincolo de granițele lor, potrivit wikipedia.
Biroul central are un procuror șef european, susținut de 20 de procurori europeni, personal tehnic și de investigație. EPPO poate solicita arestarea unui suspect, însă acest lucru trebuie confirmat de autoritatea națională. Procurorul-șef european are un mandat de 7 ani, care nu va putea fi reînnoit.
Foto: arhiva