Actual International

De ce scurgerile de gaze din Nord Stream ridică suspiciuni de sabotaj. Au existat și explozii submarine puternice. Video

De ce scurgerile de gaze din Nord Stream ridică suspiciuni de sabotaj. Au existat și explozii submarine puternice. Video
stiripesurse

Totul a început când rețeaua seismică națională a Suediei a declarat că a detectat luni, 26 septembrie 2022, două explozii submarine de mari dimensiuni în apropierea locurilor în care au avut loc scurgerile. Niciuna dintre conducte – Nord Stream 1 și 2 – nu fusese activă, dar s-au umplut de gaz atunci când a avut loc o scădere bruscă a presiunii, înregistrată pentru prima dată luni.

De ce scurgerile de gaze din Nord Stream ridică suspiciuni de sabotaj. Video

Scurgeri suspecte în două conducte de gaz care circulă pe sub Marea Baltică între Rusia și Germania au provocat luni o scădere bruscă a presiunii, stârnind îngrijorări cu privire la un posibil sabotaj și determinând autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia să investigheze.

Imaginile difuzate de Comandamentul danez al apărării au arătat o masă vârtejată de metan care ”bolborosea” la suprafața Mării Baltice. Oficialii din Danemarca au ridicat alertele de securitate la instalațiile de electricitate și gaz din întreaga țară.

Speculațiile au căzut imediat pe seama Rusiei, care a negat vehement responsabilitatea – click aici.  Scurgerile au subliniat vulnerabilitatea infrastructurii energetice a Europei, scrie New York Times, în ediția de marți, 27 septembrie a.c.

Reacții internaționale

Polonia: Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a acuzat Rusia pentru aceste scurgeri de informații, afirmând că acestea reprezintă o încercare de a destabiliza și mai mult securitatea energetică a Europei. El a vorbit la lansarea unei noi conducte submarine care leagă Polonia de Norvegia prin Danemarca.

„Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este vorba de un act de sabotaj„, a declarat Morawiecki. „Un act care probabil marchează următoarea etapă în escaladarea acestei situații din Ucraina”.

Danemarca: Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat că nu poate fi exclusă varianta sabotajului. „Este prea devreme pentru a concluziona încă, dar este o situație extraordinară”, a declarat ea în timpul unei vizite în Polonia pentru a inaugura conducta din Norvegia.

„Se vorbește despre trei scurgeri și, prin urmare, este greu de imaginat că ar putea fi vorba de un accident„, a spus oficialul danez.

O imagine din satelit care arată o scurgere la conducta de gaz Nord Stream 2, la 13 mile marine la sud-est de insula Bornholm, Danemarca, marți. Foto: Planet Labs

Ucraina: Mykhailo Podolyak, consilierul principal al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat pe Twitter că scurgerile au fost „un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva UE”.

Rusia: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat în legătură cu scurgerile că „nicio posibilitate nu poate fi exclusă”, dar presa de stat rusă a încercat să dea vina pe Statele Unite și Ucraina.

Agenția de știri de stat RIA Novosti a relatat că Washingtonul „este un adversar activ al livrărilor de gaze rusești către Europa” și a afirmat că Ucraina s-a opus Nord Stream 2 deoarece „se teme că va pierde veniturile obținute din tranzitul de gaze rusești”.

Întrebare: cine ar putea beneficia de pe urma ruperii conductelor, care nu erau în funcțiune. Scurgerile au fost găsite în puncte diferite pe două ramuri ale conductei Nord Stream 1 și pe o ramură a Nord Stream 2, au ținut să relateze pentru presa internațională oficialii danezi și suedezi.

Guvernele din Danemarca și Germania au declarat că scurgerile nu vor afecta aprovizionarea cu gaze naturale în țările lor.

Concluzie: Incidentul a arătat clar cât de vulnerabilă poate fi infrastructura energetică. Autoritatea norvegiană pentru siguranța petrolului a avertizat luni că drone neidentificate au fost observate recent în apropierea instalațiilor sale offshore de petrol și gaze, ceea ce a generat îngrijorări legate de posibile explozii, coliziuni de elicoptere sau de „atacuri deliberate”.

De ce există suspiciuni de sabotaj

Stațiile de monitorizare din Suedia și Danemarca au înregistrat luni explozii submarine puternice în aceeași zonă cu scurgerile de gaz.

„Nu există nicio îndoială că au existat explozii”, a declarat Björn Lund, profesor asociat de seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză.

Rețeaua seismică națională suedeză a declarat că a detectat luni două explozii distincte în zonă. Una dintre ele a avut o magnitudine de 2,3 și a fost înregistrată la nu mai puțin de 30 de stații de monitorizare din sudul Suediei.

Prima explozie a fost înregistrată luni, la ora 2:03, iar cea de-a doua la ora 19:04. Avertismentele privind scurgerile de gaze au venit de la Administrația maritimă suedeză, luni după-amiază și seara, după ce navele au detectat bule la suprafața apei.

Ceea ce vor să spună specialiștii este că un simplu accident nu ar fi avut loc în două și chiar trei puncte diferite și să se manifeste asemănător prin același tip de explozie.