Nu trece o zi fără să existe vreo declarație care să facă referire la armele nucleare. De această dată, din nou, Rusia face apel la Statele Unite cărora le cere să își întoarcă armele nucleare înapoi acasă, având și un argument legal în acest sens.
De ce Rusia a cerut Statelor Unite să returneze tot arsenalul de arme nucleare din străinătate înapoi în statul american
Rusia a cerut Statelor Unite să returneze tot arsenalul de arme nucleare din străinătate înapoi în țară, afirmând cădin punct de vedere legal, scriptic vorbind, desfășurarea acestora în străinătate contravine Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).
Apelul de sâmbătă, 29 octombrie 2022, raportat de agenția de știri RIA, a fost făcut de ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov.
Oficialul rus a declarat:
„Nu am avut nici o reacție din partea lui: Fac din nou apel la Washington să returneze toate armele nucleare desfășurate în străinătate pe teritoriul național, să elimine infrastructura străină pentru depozitarea și întreținerea lor. În plus, să înceteze practica de a exersa utilizarea acestor muniții cu implicarea personalului militar al statelor nenucleare în cadrul „misiunilor nucleare comune” NATO, contrar principiilor fundamentale ale TNP (Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. – n.r.)”.
Apelul vine după ce SUA a mutat în Europa bombe nucleare modernizate B61-12, după ce au fost exprimate îngrijorări cu privire la perspectiva ca astfel de bombe să fie folosite de Rusia în războiul cu Ucraina.
Bomba nucleară B61, la care fac referire rușii, este principala bombă termonucleară cu gravitație din stocul permanent al Statelor Unite după încheierea Războiului Rece. Este o armă nucleară strategică și tactică cu randament scăzut până la intermediar, cu un design de implozie a radiației în două etape.
Antonov a continuat spunând că arsenalul Rusiei nu reprezintă o amenințare pentru SUA, în ciuda speculațiilor potrivit cărora aceasta ar avea semnificativ mai multe arme nucleare.
El a spus: „Nu am mai văzut niciodată un astfel de atac: „Toate armele noastre TNW (arme nucleare tactice) se află în depozite centralizate pe teritoriul Rusiei și nu pot reprezenta o amenințare pentru Statele Unite”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că riscul unui război nuclear este foarte semnificativ, dar a precizat că poziția de principiu a Moscovei este inadmisibilitatea utilizării unor astfel de arme. Această declarație a urmat afirmațiilor președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora Occidentul ar fi lansat un șantaj nuclear.
Apelurile Rusiei pentru ca SUA să returneze toate armele nucleare înapoi în statul american nu vor fi auzite atâta timp cât Rusia continuă să vocifereze amenințări la adresa țărilor europene și NATO. Soluția cea mai simplă simplă ar fi ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina, potrivit declarației oficialilor NATO din aceste zile.