Moldova a anunțat miercuri, 26 octombrie 2022, că opt mii de tone de păcură vor fi distribuite din rezervele de stat. La cine vor ajunge acestea și care este motivația, în cele ce urmează.
De ce Republica Moldova a anunțat că opt mii de tone de păcură vor fi distribuite din rezervele de stat
Reprezentanți de la Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, au declarat că va permite distribuirea a opt mii de tone de păcură din rezervele de stat către Termoelectrica S.A. Proiectul care va face posibilă această acțiune a fost votat în cadrul ședinței Guvernului din 26 octombrie a.c.
Într-o declarație a Guvernului se spune că „arderea păcurii eliberate va permite continuarea aprovizionării cu gaze naturale și menținerea presiunii necesare în conductele de gaze, ceea ce va asigura funcționarea normală a centralelor electrice pe bază de gaz, întrucât un număr mare de blocuri de locuințe utilizează această sursă de energie”.
„Măsura este necesară în contextul limitării volumului de gaze naturale preconizat a fi livrat în Republica Moldova în luna octombrie de către Federația Rusă prin intermediul Gazprom”.
„Astfel, populația care locuiește în blocurile de locuințe racordate la energia și căldura generată de cazanele pe gaz va putea să-și desfășoare activitățile zilnice într-un regim normal și stabil, cu abateri minime de la sistem sau deconectări”.
„Totodată, având în vedere că cele 8.000 de tone de păcură sunt eliberate din rezervele de stat prin deblocare, Termoelectrica S.A. va fi scutită de obligația de a le restitui. Luând în calcul durabilitatea operațiunilor de achiziții, sursele financiare necesare pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură eliberată vor fi incluse în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023,” se arată în decizia de miercuri a Guvernului de la Chișinău.
Măsuri necesare
Măsurile luate miercuri sunt absolut necesare și aceasta după ce vineri, 21 octombrie a.c., o penurie de resurse energetice a forțat operatorul de stat de transport al energiei electrice din Moldova să declare starea de alertă în capitala Moldovei.
Moldelektrila a declarat la acea vreme: „Întreprinderea de stat Moldelektrila avertizează toate părțile interesate despre prezența unui mod de alarmă pe piața de energie electrică din Moldova”.
Și tot la 21 octombrie 2022, furnizorul Energocom a anunțat existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit de contractele comerciale de furnizare a energiei electrice.