Foarte mulți oameni s-au întrebat și se mai întreabă, încă, ce se întâmplă cu adevărat în China. De ce Shanghai, New York-ul chinezesc, este sub teroare. Reporterii de la Times au căutat răspunsuri, motiv pentru care s-au pornit să examineze multiple documente guvernamentale chineze, care dezvăluie foaia de parcurs tehnologic a țării, la prima impresie, pentru a asigura longevitatea regimului autoritar.
De ce oamenii sunt terorizați în China. Patru concluzii ale unei investigații Times despre extinderea supravegherii
Ambiția Chinei de a colecta o cantitate impresionantă de date personale de la cetățenii obișnuiți este mai mare decât se știa până acum, potrivit unei investigații a Times. Dispozitivele de urmărire a telefoanelor sunt, acum, peste tot.
Poliția creează unele dintre cele mai mari baze de date ADN din lume. Iar autoritățile se bazează pe tehnologia de recunoaștere facială, pentru a colecta inclusiv amprente vocale de la publicul larg. Deși terorizați la propriu, oamenii, într-un fel s-au obișnuit sau învață să trăiască și în acest condiții de restrângere evidentă a drepturilor omului.
Echipa de investigații vizuale a Times și reporterii corespondenți din Asia au petrecut mai bine de un an, analizând peste o sută de mii de documente de licitație guvernamentală. Acestea invită companiile să liciteze pentru contractele de furnizare a tehnologiei de supraveghere și includ cerințele privind produsele și mărimea bugetului, iar uneori descriu pe larg gândirea strategică din spatele achizițiilor.
Legile chineze stipulează că agențiile trebuie să țină evidența ofertelor și să le facă publice, dar, în realitate, documentele sunt împrăștiate pe pagini web, greu de găsit, care sunt deseori retrase rapid și fără un preaviz. ChinaFile, o revistă digitală publicată de Asia Society, a colectat ofertele și le-a oferit, în exclusivitate, reporterilor The Times.
Acest acces fără precedent a permis The Times să studieze capacitățile de supraveghere ale Chinei. Scopul guvernului chinez este clar: conceperea unui sistem care să maximizeze ceea ce statul poate afla despre identitatea, activitățile și conexiunile sociale ale unei persoane, ceea ce ar putea ajuta, în cele din urmă, guvernul chinez să își mențină regimul autoritar.
Locul de testare a comunității din complexul rezidențial al lui Serenitie Wang, la 4 aprilie 2022. Inițial, municipalitatea le-a spus locuitorilor că izolarea va fi ridicată la 5 aprilie; de fapt, aceasta a durat până la 1 iunie. Foto: CNN
Iată care sunt principalele dezvăluiri ale investigației.
1. Poliția chineză analizează comportamentele umane pentru a se asigura că aceste camere de recunoaștere facială captează cât mai multă activitate. Analiștii estimează că mai mult de jumătate din cele aproape un miliard de camere de supraveghere din lume se află în China, dar a fost dificil să se evalueze modul în care acestea sunt utilizate, ce captează și câte date generează. Analiza Times a constatat că poliția a ales strategic locațiile, pentru a maximiza cantitatea de date pe care camerele lor de recunoaștere facială le puteau colecta.
În mai multe documente de licitație, poliția a declarat că dorește să amplaseze camere de supraveghere acolo unde oamenii merg pentru a-și satisface nevoile cotidiene, precum mâncarea, călătoriile, cumpărăturile și divertismentul. De asemenea, poliția dorea să instaleze camere de recunoaștere facială în interiorul spațiilor private, cum ar fi clădiri rezidențiale, saloane de karaoke și hoteluri.
Un document de licitație din provincia Fujian oferă o idee despre dimensiunea uriașă: Poliția a estimat că există 2,5 miliarde de imagini faciale stocate la un moment dat. Folosind propriile cuvinte ale poliției, strategia de modernizare a sistemului de supraveghere video a fost aceea de a atinge obiectivul final de „control și gestionare a oamenilor„.
2. Autoritățile folosesc dispozitive de urmărire a telefoanelor pentru a face legătura între viața digitală a oamenilor și mișcările lor fizice. Dispozitivele cunoscute sub numele de WiFi sniffers și IMSI catchers pot culege informații de la telefoanele aflate în apropiere, ceea ce permite poliției să urmărească mișcările unei ținte. Acesta este un instrument puternic pentru a conecta amprenta digitală a unei persoane, identitatea din viața reală și locul unde se află fizic.
Urmăritoarele de telefoane pot profita uneori de practicile slabe de securitate pentru a extrage informații private. Într-un document de licitație din 2017 de la Beijing, poliția a scris că dorea ca dispozitivele de urmărire să colecteze numele de utilizator ale proprietarilor de telefoane pe aplicațiile populare de socializare chinezești.
The Times a constatat o extindere dramatică a acestei tehnologii de către autoritățile chineze în ultimii șapte ani. Începând de astăzi, toate cele 31 de provincii și regiuni din China continentală folosesc dispozitive de urmărire a telefoanelor.
3. ADN, mostre de scanare a irisului și amprente vocale sunt colectate fără discriminare de la persoane care nu au nicio legătură cu infracțiunile. Poliția din China a început să colecteze amprente vocale cu ajutorul unor aparate de înregistrare a sunetului atașate la camerele de recunoaștere facială.
În numele urmăririi infractorilor – care sunt adesea definiți în mod vag de către autoritățile chineze și care pot include disidenți politici – poliția chineză achiziționează echipamente pentru a construi baze de date de scanare a irisului și de ADN la scară largă.
În altă ordine de idei, poliția chineză colectează pe scară largă mostre de ADN de la bărbați. Deoarece cromozomul Y se transmite cu puține mutații, atunci când poliția are profilul ADN y al unui bărbat, îl are și pe cel al câtorva generații pe linie paternă din familia sa. Experții au declarat că, în timp ce multe alte țări folosesc această trăsătură pentru a ajuta la investigațiile criminale. Abordarea Chinei, însă, iese în evidență prin concentrarea singulară asupra colectării a cât mai multor mostre posibile.
Până în 2022, documentele de licitație analizate de The Times au arătat că cel puțin 25 din 31 de provincii și regiuni au construit astfel de baze de date.
4. Guvernul dorește să conecteze toate aceste puncte de date pentru a crea profiluri complete pentru cetățeni, care să fie accesibile în întreaga administrație. Autoritățile chineze sunt realiste și recunosc că tehnolofgia lor este totuși limitată. Potrivit unui document de licitație, Ministerul Securității Publice, principala agenție de poliție din China, consideră că sistemele de supraveghere video ale țării nu dispun încă de capacități analitice. Una dintre cele mai mari probleme pe care le-au identificat a fost faptul că datele nu fuseseră centralizate.
Ministerul Securității Publice din China, reprezentanții departamentelor de poliție locale sau cei din biroul guvernamental menționat în investigație, nu au răspuns la solicitările de comentarii, trimise prin fax, la sediul lor din Beijing sau alte mari metropole chineze.
Foto: CNN/ video: youtube (Antena3)
https://www.youtube.com/watch?v=nMf_5x7jMPA