Cancelarul german, Olaf Scholz, a promis joi Ucrainei asigurări de securitate pe termen lung, dar a zădărnicit speranțele Kievului privind o aderare rapidă la NATO.
„Trebuie să privim cu luciditate situația actuală. Prin urmare, sugerez să ne concentrăm pe prioritatea principală (la summitul NATO) de la Vilnius (la mijlocul lunii iulie), și anume consolidarea puterii de luptă a Ucrainei”, a declarat Olaf Scholz în fața parlamentarilor germani într-un discurs în parlament, adăugând că guvernul de la Kiev a recunoscut el însuși că țara nu va putea adera la NATO atâta timp cât războiul va continua.
Sprijin continuu pentru Ucraina, dar nu și aderare
Berlinul și partenerii săi din G7 și Uniunea Europeană lucrează la asigurări de securitate pe termen lung pentru Kiev, a mai spus el.
„Scopul nostru este … un sprijin militar durabil al Ucrainei, inclusiv cu arme occidentale moderne, și consolidarea rezistenței economice a Ucrainei în timp ce se apără împotriva agresiunii rusești”, a spus el, conform reuters.com.
Țările NATO se ceartă cu privire la ce să ofere Kievului atunci când liderii alianței se vor reuni la Vilnius, pe 11-12 iulie.
În timpl acestui summit, aliații vor încerca să ajungă la un acord prin intermediul a două misiuni paralele. Prima este de a ajunge la un compromis lingvistic care să semnaleze faptul că Ucraina se apropie de aderarea la NATO fără a promite o aderare rapidă.
A doua se referă la o rețea de angajamente de securitate bilaterale și multilaterale durabile pentru a susține promisiunile de a sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”. Această ofertă secundară nu va fi suficientă pentru a asigura apărarea colectivă, așa cum este consacrată în articolul 5 al NATO, care prevede că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. În schimb, scopul va fi de a permite Ucrainei să se apere singură, acum și în viitor.
În timp ce Kievul și cei mai apropiați aliați ai săi din Europa de Est solicită măsuri concrete pentru a apropia Ucraina de statutul de membru, guvernele occidentale, cum ar fi Statele Unite și Germania, se feresc de orice mișcare care ar putea duce alianța mai aproape de un război cu Rusia.
America, tranșantă cu privire la aderarea Ucrainei în NATO
Președintele american, Joe Biden, a fost tranșant în această lună cu privire la șansele Ucrainei de a adera la NATO.
„Nu am de gând să ușurez lucrurile. În ciuda luptei sale îndrăznețe împotriva Rusiei, țara mai are încă de dovedit. Îndeplinește toate standardele pe care le îndeplinește orice altă națiune din NATO?”. Aderarea la alianță nu este automată”, a declarat oficialul american.
Astfel, America se găsește neobișnuit de izolată în alianța transatlantică pe care a fondat-o și pe care a dominat-o mult timp. Ea este susținătorul indispensabil al războiului din Ucraina, furnizând cea mai mare parte a ajutorului militar țării ce a fost atacate de către Vladimir Putin. Cu toate acestea, este acum cel mai reticent dintre aliați să admită Ucraina în NATO.
Un compromis promovat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, ar fi acela de a permite Ucrainei să treacă peste graniță, așa cum a făcut Finlanda atunci când a aderat în aprilie. Ocolirea aceasta ar oferi Ucrainei un sentiment de progres fără a promite aderarea în curând. America este deschisă la această idee, spun oficialii, în ciuda cuvintelor severe ale președintelui american.