Nu este prima oară când ANM emite o avertizare de vreme rea în prima lună de primăvară, însă acest fenomen meteo neobișnuit afectează nu doar fauna, ci și starea de spirit a oamenilor. În acest context, climatologul Roxana Bojariu a explicat motivul pentru care avem parte de ninsori la finalul lunii martie.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi 24, motivul pentru care România se confruntă cu ninsori la finalul lunii martie. Ea a precizat că astfel de situații au mai avut loc în trecut. Climatologul precizează că avem de-a face cu o situație dinamică la nivelul emisferei nordice.
„S-au mai observat astfel de manifestari, dar sunt rare sau au fost rare in trecut. Avem de-a face cu o situatie foarte dinamica la nivelul intregii emisfere nordice. Intreaga iarna a avut treceri bruste de la regimuri contrastante termic si cu alte manfiestari severe in unele parti ale globului, in timp ce in alte zone am avut un regim mult mai bun, in sensul ca iarna aveam temperaturi mai mari decat in mod obisnuit”, a spus climatologul Roxana Bojariu.
Climatologul a mai precizat că temperaturile sunt mari, dar cu fluctuații care ”merg din ce în ce mai sus spre partea caldă a anomaliilor”. Se trece de la perioade foarte calde la normale sau mai reci.
„Avem temperaturi din ce in ce mai mari, dar cu fluctuatii care merg din ce in ce mai sus spre partea calda a anomaliilor. Avem treceri de la perioade foarte calde la normale sau mai reci, dar nu tot atat de reci pe cat au fost perioadele de dinainte calde. Vine la pachet si cu intensitatea fenomenelor extreme”, a mai spus specialista pentru aceeași sursă.