Unul dintre cele mai eficiente modele educaționale din lume este în Finlanda. Educaţia, în Finlanda, este adaptată permanent la realităţile lumii în care trăim și în acest sens, a introdus unul dintre cele mai funcționale mecanisme de școlarizare. Altfel spus, modelul finlandez este cel în care educația este configurată astfel încât tinerii sunt pregătiți atât pe plan școlar dar și pentru viață, pentru viitor, punându-se accent pe dezvoltarea unor aptitudini de care este nevoie astăzi și pe competențe practice.
Finlanda este țara în care:
- 93% dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat,
- peste 65% dintre liceeni ajung la facultate,
- doar 10% dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră.
Și tot Finlanda este țara în care:
- sunt desființate sălile de clasă tradiționale,
- elevii stau pasivi în bănci, ascultându-și profesorii și așteptând să li se adreseze întrebări.
Acest sistem de învățământ promovează învățarea activă și interactivă, centrată pe elev și nevoile acestuia de cunoaștere.
Finlanda, țara în care elevii sunt pregătiți pentru viață
În Finlanda, scopul educației este de a-i pregăti pe tineri pentru viața profesională, de a le oferi perspective ample și complexe asupra viitorului lor și de a-i familiariza cu diferite meserii pe care le pot avea în viitor.
Pentru aceasta, au loc o serie de activități extracurriculare, prin care elevii au ocazia:
- să întâlnească diferite persoane, specialiști din mai multe sectoare
- să-și îmbogățească spectrul cunoașterii
- să devină conștienți de propriile capacități și de meseriile pe care le pot practica cu success.
Elevii din școlile finlandeze colaborează în grupuri mici
În școlile finlandeze, se pune accent pe colaborarea în grupuri mici pentru a rezolva probleme, studii de caz, proiecte de specialitate.
Și trebuie spus că aceste activități au rolul de a:
- dezvolta spiritul de echipă
- a pregăti tinerii pentru viitorul lor în mediul profesional
- ajuta tinerii să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și așa numitele soft skills, scrie new-edu.ro.
De asemenea:
- În școllie finlandeze, clasele au maximum 20 de elevi, ceea ce îi permit profesorului să cunoască mai bine punctele tari și punctele slabe ale elevilor săi și să le trateze individual pe fiecare dintre ele.
- Cursurile, la o școală finlandeză, durează aproximativ 60-75 de minute, inclusiv o pauză, astfel că pe parcursul anului, copiii petrec aproximativ 706 de ore la școală. Sărbătorile sunt mai lungi, durează între 10-11 săptămâni.
- Educația, în Finlanda, este plătită din fonduri publice. Doar 2% dintre copii frecventează școli private. Școlile publice oferă acces gratuit la educație, manuale și rechizite școlare. Mesele în cantină și transportul la școală sunt, de asemenea, gratuite.
- De asemenea, sistemul educațional finlandez își propune să elimine concurența dintre elevi și instituții – școlile cooperează între ele. Și asta, pentru că se consideră că această competiție are un impact negativ asupra elevilor. Trebuie subliniat faptul că, încă de la o vârstă fragedă, copiii sunt crescuți într-o atmosferă de egalitate.
- Foarte important de subliniat este faptul că în școlile finlandeze nu se dau note până în clasa a VIII-a a școlii primare. Evaluările apar mai târziu, dar nu sunt un scop în sine. Notele ne spun dacă ai însușit materia sau dacă mai trebuie ceva îmbunătățit.
- În ceea ce privesc activitățile, nu există diferențe între băieți și fete. Toți participă la toate activitățile cu același angajament.
- Un alt aspect important este că temele sunt rare. Elevilor li se cere ccazional să facă temele pe care nu le pot face la școală (de exemplu, intervievează membrii familiei). Astfel, elevii nu sunt împovărați cu sarcini suplimentare în afara orelor de școală.
- Sistemul de învățământ finlandez evită standardizarea și predarea înaintea examenului. Se concentrează în principal pe căutarea de soluții creative. Iar, verificarea cunoștințelor dobândite într-o formă de testare este evitată. Aici contează abilitățile și potențialul elevului.
- În Finlanda, există o interdicție totală de a oferi îndrumare plătită (adică celebrele meditații). Dacă un elev are dificultăți de învățare, școala oferă cursuri de remediere pe un subiect dat.
- În etapele ulterioare ale educației există mici diferențe în programa de bază, astfel că trecerea la o clasă superioară este perfecta și chiar dacă elevul are ceva restanțe de învățare, acesta poate recupera rapid din urmă.
- În cazul în care profesorul este absent, se asigură că există un înlocuitor la aceeași disciplină. Prin urmare, cursurile nu sunt niciodată anulate, potrivit cms.europa.jobs.