Lifestyle

De ce este periculos coronavirusul? Oana Cuzino. „Practic, virusul atacă mai multe organe”

De ce este periculos coronavirusul? Oana Cuzino. „Practic, virusul atacă mai multe organe”

De ce este periculos coronavirusul? Oana Cuzino. „Practic, virusul atacă mai multe organe”.

Într-un interviu acordat revistei VIVA, Oana Cuzino  explică, pe larg, impactul pe care coronavirusul îl poate avea asupra omului, idiferent dacă acesta este tânăr sau bătrân.

Medicul explică faptul că „dat fiind că poarta de intrare în celule este receptorul ACE2, care există în majoritatea organelor, este logic ca infecția să nu se localizeze doar la nivelul unui singur organ”.

„Lumea științifică a făcut recomandarea acestor măsuri nemaiîntâlnite din cauza virulenței noului coronavirus și a multiplelor necunoscute. Pe care, încă, le descifrăm. Recomandarea este să evităm infecția, cu orice chip. Să limităm la maximum expunerea inutilă.

Chiar dacă ne considerăm clinic sănătoși, nu știm cum va reacționa sistemul imunitar și dacă nu cumva infecția va avea un impact grav sau chiar un efect fatal. În cazul unora dintre noi, grefați de anumite slăbiciuni organice pe care boala COVID-19 le poate exprima în mod negativ”, a spus Oana Cuzino.

De ce este periculos coronavirusul? Virus nou, comportament nou

„Eu susțin păstrarea unui nivel extrem de ridicat de vigilență, în continuare. Cel puțin câteva luni, un an poate, până când se va găsi o soluție de tipul imunizării specifice. Care va limita brusc răspândirea și/sau descoperirea și validarea clinică a unui tratament eficient, antiviral ori de tipul unor anticorpi țintiți în lupta cu SARS Cov2.

Așadar, vigilența va trebui să domine comportamentul nostru imediat. Va trebui să ne obișnuim să purtăm măști și mănuși, să ne dezinfectăm pe mâini după fiecare atingere a unei suprafețe noi. Să ne dezvățăm să ne atingem fața, ochii, gura, ochelarii etc”, a mai spus medicul.

„Patologia poate evolua diferit în funcție de boala cronică preexistentă a celui infectat”

„După cum apar datele în literatura de specialitate, adevărata față a acestui virus nu este neapărat aceea a unui agent patogen cu localizare preferențial pulmonară. Dat fiind că poarta de intrare în celule este receptorul ACE2, care există în majoritatea organelor, este logic ca infecția să nu se localizeze doar la nivelul unui singur organ.

Practic, virusul atacă mai multe organe, simptomatologia dominantă fiind cea asociată organului cel mai afectat. Majoritatea pacienților vin din aglomerări urbane, unde, din păcate, calitatea aerului este puternic alterată. Deci, poate că de aceea, în cele mai multe cazuri, manifestările sunt de tip pulmonar.

Însă, evident, patologia poate evolua diferit în funcție de boala cronică preexistentă a celui infectat. Mai matur, tânăr sau mai vârstnic. Pentru că boala nu ocolește pe nimeni odată ce s-a realizat expunerea critică la virus”, este de părere Oana Cuzino.