Sunt lucruri pe care le facem în mod automat și curățarea citricelor este una dintre ele. Știm, dar uităm, de cele mai multe ori. Așa că specialiștii ne aduc aminte și ne atenționează totodată: faptul că nu spălăm mandarinele, portocalele, grefruit-ul sau bananele, înainte de consum, ne poate pune în pericol sănătatea.
De ce este important să spălăm citricele înainte să le consumăm. Greșeala repetitivă ne pune în pericol sănătatea
Există fructe pentru fiecare sezon în parte. Acum, iarna, ”regine” sunt citricele, oricare ar fi ele. Culoriile portocalii, în principal, ne atrag ca un magnet, le cumpărăm și prima tentație este să desfacem coaja cu mâna, la repezeală, și să savurăm deliciosul fruct exotic.
Doar că fructele, oricare ar fi ele, trebuie mai întâi spălate și apoi mâncate. Pericolul pentru sănătate se ascunde exact în coajă.
Coaja de portocală, la fel ca suprafața oricărei alte legume sau oricărui alt fruct, poate conține diferite tipuri de bacterii, virusuri, pesticide, murdărie și alte microorganisme dăunătoare, spun specialiștii, citați de media.
Prin urmare, pericolul stă ascuns exact în atractiva coajă. Trebuie să ținem cont și de faptul că în pofida faptului că nu mâncăm coaja, tot intrăm în contact cu ea. De exemplu, atunci când tăiem o portocală, cuțitul va traversa atât coaja, cât și interiorul fructului, astfel încât poate muta murdăria din exterior în interior, adică în miezul frunctului.
Fructele aduse din import sunt stropite cu diferite substanțe sau depozitate în anumite condiții, pentru a se păstra vreme îndelungată. Iar acestea sunt deosebit de toxice, motiv pentru care nu se recomandă nici să dăm prin răzătoare cojile, pentru a le folosi la preparate dulci pentru că oricât le-am spăla, tot periculoase vor fi pentru organismul uman.
În timp ce decojim, mâinile intră în contact direct cu coaja nespălată. Dacă atingem apoi ochii, nasul sau gura, contaminarea este inevitabilă. Toate aceste probleme sau riscuri sunt eliminate cu un singur gest: spălarea.
Modalități de curățare a impurităților invizibile pentru ochiul uman. Ele pot fi spălate sub jet de apă și puțin săpun cu pH neutru. În plus, se recomandă o perie mică, pentru a ajuta la îndepărtarea tuturor impurităților potențiale de pe coajă.
De asemenea, pot fi scufundate citricele într-o soluție obținută din trei linguri de oțet alb pentru fiecare litru de apă. Fructele se lasă în soluție aproape zece minute. După ce sunt scoase, se mai trec încă o dată pe sub jetul de apă, pentru a le clăti și a elimina eventualul gust sau miros de oțet.