Lifestyle

De ce englezii beau ceaiul cu lapte? Secretul îl dezvăluie nutriționistul Mihaela Bilic

De ce englezii beau ceaiul cu lapte? Secretul îl dezvăluie nutriționistul Mihaela Bilic

Combinația ceai + lapte deschide o lume întreagă de gusturi și rețete creative, fiind  apreciată în Marea Britanie, Irlanda, Scoția, Canada, Sri Lanka, Hong Kong și India, dar nu numai.

Frunzele de ceai pot fi infuzate direct în lapte sau în apă și lapte. O altă variantă este să adaugi laptele la final, după ce ai infuzat deja frunzele de ceai în apă.

De obicei, laptele se combină cu ceai negru tare, căruia îi domolește gustul astringent, puternic. Se pretează bine la amestecul cu lapte (și zahăr) sortimentul Assam și alte varietăți de ceai negru din India, Sri Lanka, Indonezia, dar și mixurile clasice de ceaiuri negre, cum ar fi English Breakfast. În mod obișnuit, ceaiurile verzi și albe se beau simple, fără lapte, deoarece au un gust mai delicat care ar fi altfel acoperit.

Mihaela Bilic explică totul

„Argumentele din spatele obiceiurilor. De ce englezii pun lapte în ceai? Ca să̆ blocheze efectul taninurilor!”, a transmis Mihaela Bilic, medic nutriționist, explicând ulterior:

„Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă̆ întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Taninurile sunt substanțe cu efect antioxidant prezente în ceai, cafea, fructele de culoare închisă̆ și vinul roș̦u. În principiu ele au efecte benefice antioxidante, însă̆ ceaiul negru are un inconvenient: blochează̆ absorbția fierului.

O ceașcă̆ de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției fierului, efect pe care ceaiul verde sau cafeaua nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punâ̂nd lapte în ceai, după̆ metoda englezească̆.”

„Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. Altă̆ soluție ar fi să̆ evităm să̆ bem ceai atunci când consumă̆m produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pă̆trunjel)”, a scris pe Instagram Mihaela Bilic.