Dacă în online suntem mai puțin sinceri și mai agresivi, în metavers va fi și mai rău, arată un studiu realizat de Institutul Italian de Tehnologie.
De ce consideră specialiștii că în metaversul viitorului va fi mai rău decât este în online-ul de acum. Video documentar
Un studiu de ultimă oră relevă un fapt incontestabil: Comportamentul oamenilor în mediul online, unde tot mai mulți oameni sunt dispuși să facă alegeri discutabile din punct de vedere moral.
În online mulți internauți sunt mai puțin sinceri și mai agresivi. Iar în metavers – iterații viitoare a internetului – va fi și mai rău, arată un studiu realizat de Institutul Italian de Tehnologie, citat de EVZ.
Potrivit specialiștilor care au urmărit îndeaproape comportamentul oamenilor în mediul online, cu cât ne simțim mai puțin reprezentați de avatarurile noastre, cu atât suntem mai dispuși să facem alegeri discutabile din punct de vedere moral.
În internet suntem obișnuiți să ne comportăm mai rău decât în lumea reală, să scriem lucruri pe care nu le-am spune niciodată, chiar să mințim și să ne prefacem că suntem ceea ce nu suntem.
Noutatea este că, în metavers și în lumile virtuale în general, situația nu numai că nu se va îmbunătăți, dar probabil se va înrăutăți, dacă nu se iau anumite măsuri care a preveni aceste situații total nedorite.
Echipa de cercetare „Neuroscience & Society” a IIT, condusă de Salvatore Maria Aglioti, a realizat un experiment simplu, care a atestat adevărul nedorit. Metoda de evaluare – click aici.
Concluzia specialiștilor este terifiantă: mulți oameni devin tot mai dispuși să facem alegeri discutabile din punct de vedere moral.
Iată ce înseamnă aceasta: cu cât avatarul nostru este mai puțin realist, cu atât ne simțim mai puțin reprezentați de el și cu atât suntem mai dispuși să facem alegeri discutabile din punct de vedere moral.
De exemplu, dacă acum pe social media spunem că suntem cine nu suntem în realitate, în Metavers chiar vom fi totalmente falși și nimeni nu va mai fi deranjat de granița sensibilă dintre adevăr și minciună.
Nu trebuie să renunțăm la ideea de a evolua și din punct de vedere tehnologic, spun oameni de știință, dar să o facem în așa fel încât să fie bine pentru toată lumea și mai mult decât atât să fie cu caracter benefic și moral. Un amplu material pe această temă click aici.