Cârceii, acele crampe musculare bruște și dureroase, apar adesea în timpul exercițiilor și pe timp de noapte, în special. Cârceii afectează frecvent mușchiul gambei, dar poate apărea și la nivelul labei piciorului și, ocazional, la nivelul coapsei.
De asemenea, aceste contracții musculare sunt frecvente:
- în timpul sarcinii,
- la persoanele cu anumite probleme de sănătate.
Iar, potrivit studiilor, crampele picioarelor afectează aproximativ o treime din persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
Spasmul brusc și incontrolabil poate fi adesea de scurtă durată, dar poate ține până la 10 minute, chiar:
- În cazul majorității oamenilor, mușchiul se contractă dureros, fără să provoace probleme de lungă durată.
- Pentru alții, crampele musculare pot fi extrem de dureroase și pot lăsa un disconfort muscular care poate dura câteva zile.
Care sunt cauzele apariției cârceilor
Se pare că nici medicii nu știu exact de ce apar cârceii atunci când o persoană face exerciții fizice sau când nu are alte afecțiuni medicale. Dar, cu toate acestea, există mai mulți factori care pot favoriza aparitia acestor contracții musculare dureroase și anume:
- Deshidratarea – care poate surveni în urma temperaturii ambientale crescute (canicula) sau în contextul febrei din cadrul unei boli infecțioase nu presupune numai pierderea de apa, ci și de electroliți (potasiu, sodiu), indispensabili funcționării corecte a organismului, și deci a mușchilor.
- Vârsta. O dată cu înaintarea în vârstă, nervii care controlează acești mușchi se uzeazș, iar afectarea neuronilor motori la vârstnici apare, în special, la membrele inferioare.
- Circulația deficitară la nivelul picioarelor. Persoanele care suferă de boala arterială periferică sau insuficiență venoasă se pot confrunta cu cârcei care apar, de regulă, noaptea și afecteaza mai ales coapsele, dar și gambele.
- Sedentarismul. Persoanele care stau mult la birou pot prezenta contracții musculare datorită faptului că mușchii sunt nefolosiți pentru perioade lungi de timp.
- Sarcina. Cârceii apar mai des datorită schimbărilor în circulația sangvină din timpul sarcinii și posibil din cauza deficitului de calciu și magneziu.
- Efectuarea de exercitii fizice solicitante (în special fără încălzire în prealabil) poate crește riscul de deshidratare.
- Sportivii sunt o categorie aparte care se confruntă adeseori cu această problemă neplăcută, crampele musculare reprezentând una dintre cele mai comune cauze de solicitare a asistenței medicale în timpul sau după un eveniment sportiv. Acestea apar în special la sporturi de anduranță (maraton, triatlon), dar sunt des întâlnite și în fotbal, baschet, rugby, tenis sau ciclism.
- Unele medicamente (de exemplu Furosemid sau alte diuretice) pot și ele să crească riscul de deshidratare, și, deci, riscul de apariție a cârceilor. De asemenea, steroizii, pilulele contraceptive sau unele antipsihotice pot cauza contracții musculare involuntare.
Nivelul scăzut de calciu, potasiu sau magneziu din organism afectează funcționarea normală a mușchilor, putând cauza crampe musculare. Deficitul de vitamine din grupul B (B1, B5, B6, B12) afectează sistemul muscular. - Alte afecțiuni precum hipotiroidismul, bolile hepatice sau renale pot crește riscul de apariție a contracțiilor musculare involuntare.
- Diabetul zaharat, care poate determina neuropatie periferică este citat ca fiind o posibilă cauză pentru apariția cârceilor.
Cum poate fi ameliorată durerea cauzată de aceste crampe musculare
Ameliorarea durerii produsă de cârcei, precum și accelerarea dispariției acestora se pot face printr-o serie de metode, printre care:
- În cazul în care cârceii au apărut în timpul efectuării unei activități fizice, trebuie să vă opriți pentru câteva minute pentru a pune în repaus mușchiul afectat. Întinderea ușoară a mușchiului și masajul blând pot ajuta la ameliorarea durerii.
- În cazul în care cârceii apar noaptea în pat, ridicați-vă și mergeți. Astfel, mușchii vor primi impulsuri nervoase care le vor spune că trebuie să se relaxeze.
- În cazul cârceilor apăruți datorită suprasolicitării musculare, puteți aplica o pungă cu gheață pe zona afectată. Aceasta va reduce durerea și va grăbi relaxarea musculară.
- Dacă mușchiul afectat este la picior sau gambă, ridicați piciorul și țineți-l în această poziție până când mușchiul se relaxează.
- Mișcați degetele de la picioare înainte și înapoi.
- Aplicați pe zona dureroasă o sticlă cu apă caldă timp de câteva minute, potrivit doctorulzilei.ro.