Lifestyle

De ce a murit Ion Caramitru. Mare actor se lupta cu o afecțiune care i-a adus multă suferință

De ce a murit Ion Caramitru. Mare actor se lupta cu o afecțiune care i-a adus multă suferință

De ce a murit Ion Caramitru. Mare actor se lupta cu o afecțiune care i-a adus multă suferință. Ion Caramitru nu mai este de ieri printre noi. S-a stins din viață la 79 de ani, la Spitalul Elias din Capitală.

Deși familia este foarte discretă și a refuzat să vorbească despre problemele sale de sănătate, se pare că marele actor a intrat în contact cu un stafilococ foarte rezistent în faţa antibioticelor.

Ioan Onisei, director adjunct al Teatrului Național din București, a venit cu noi informații privind starea de sănătate a lui Ion Caramitru.

De ce a murit Ion Caramitru.”Se pare că perioada sa de spitalizare va mai dura. Nu ştiu să vă dau detalii, fiindcă nu le-am primit nici eu la rândul meu. Tot ce ştiu este doar că medicii care se ocupă de soarta lui Ion Caramitru au decis să apeleze la o terapie mai lungă cu anitibiotice”, a declarat Ioan Onisei pentru Impact.

”Ion Caramitru a intrat în contact cu un stafilococ”

Ioan Onisei a mai spus că Ion Caramitru se afla acasă, în concediu, când au debutat problemele de sănătate. ”Noi programăm spectacolele şi în funcţie de agenda actorilor noştri şi a invitaţilor cu care colaborăm deseori. Sigur că, în aceste condiţii, niciun spectacol al lui Ion Caramitru nu a fost încă reprogramat şi nici nu putem anticipa când vom face acest lucru. De altfel, nu aş şti a vă răspunde nici când se va întoarce la muncă.

Ce înţeleg că s-a petrecut ţine puţin de un scenariu cu care sigur s-au confruntat şi alte persoane, fiindcă nu e vorba totuşi de o noutate absolută. Pur şi simplu, Ion Caramitru a intrat în contact cu un stafilococ, într-un anume moment, iar această bacterie a dorit exact acum să-i dea atâta bătaie de cap. În plus, pare că a fost şi foarte puternică, fiindcă după tot felul de analize şi un tratament constant cu antibiotice, ea încă pare că are un cuvânt greu de spus!”, a mai precizat Ioan Onisei.

A fost director al Teatrului Național din București, a jucat sute de roluri pe scenă, la microfonul teatrului radiofonic sau în filme. Mulți între noi îl știu pentru rolul lui Socrate din „Liceenii”.

A fost regizor, profesor, dar și ministru al culturii și președinte al UNITER. A fost participant la Revoluția din decembrie 1989, iar în 1995 a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de onoare al ordinului Imperiului Britanic”. În 2017, Ion Caramitru a primit premiul de excelență la Gala Premiilor Radio România Cultural, pe scena Teatrului Odeon, acolo unde a debutat.

Sunt un om curios, iar de la tata am învățat să nu mint și să nu fur

„Sunt un om curios, iar de la tata am învățat să nu mint și să nu fur” – spunea despre el Ion Caramitru.

Ion Caramitru: Sunt interesat de tot ce se întâmplă. Citesc şi ziare cu mare atenție, citesc şi literatură. Evident că citesc ziarele cu ochii omului de teatru și descoper în spatele articolelor și luărilor de poziție din ziare caracterul celui care a scris. Cred că sunt om care a învățat de la tatăl lui câteva lucruri importante, deși par banale: să nu mintă și să nu fure – și tata îmi spunea asta pentru ca să pot să dorm liniștit noaptea, pentru că un om care își pierde somnul se îmbolnăvește, și insomnia nu este altceva decât anticamera nebuniei.

Sunt un om care are un respect deosebit față de oamenii învățați, de la care pot și eu să învăț. Îmi place să iubesc – sunt, cred, sincer în sentimentul ăsta. Permanent mă interesez de ceea ce aș putea să fac bine, să nu produc nedreptăți.