Social

De când devine obligatoriu certificatul verde COVID și unde va fi solicitat documentul

De când devine obligatoriu certificatul verde COVID și unde va fi solicitat documentul

De când devine obligatoriu certificatul verde COVID și unde va fi solicitat documentul. Certificatul verde COVID devine obligatoriu începând de luni, pentru accesul la anumite activități în orice localitate în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. Potrivit hotărârii de guvern, pentru copiii sub 6 ani nu este necesar documentul amintit.

Documentul va fi solicitat la spectacole, la cinema, pentru intrarea la piscină la competiții sportive, la nunți și botezuri, unde vor exista anumite restricții legate de numărul de participanți.

Prin certificatul verde, o persoană demonstrează că este vaccinată sau are un test negativ ori a trecut prin boală. Specialiştii spun însă că certificatul verde nu ar trebui să fie adoptat printre o hotărâre de guvern, ci printr-o lege votată de Parlament, pe motiv că ar restrânge unele drepturi fundamentale.

Premierul Florin Cîțu a explicat că folosirea documentului este cea mai bună metodă de a nu mai închide activitățile economice şi a arătat că aplicația pentru verificarea certificatelor verzi poate fi descărcată foarte ușor de pe internet, de orice agent economic.

Certificatele verzi COVID devin obligatorii pentru accesul la diverse evenimente în zonele în care rata de infectare cu COVID este cuprinsă între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori. Guvernul a adoptat zilele trecute o hotărâre în acest sens, iar noile măsuri se aplică începând de luni, 20 septembrie, informează RRA.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu va fi închisă, dar accesul la evenimente precum nunţile sau botezurile va fi permis doar dacă participanţii sunt vaccinaţi testaţi sau trecuţi prin boală şi cu un număr maxim de 200 de persoane în interior.

Noile măsuri prevăd că desfăşurarea activităţii în cinematografe şi teatre este permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.

Organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă, în intervalul orar 5-2. În ceea ce priveşte piscinele interioare sau spaţiile de joacă pentru copii, activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitate.