Pandemia covid-19, invazia Ucrainei, tendința spre autocrație și inegalitățile economice pun la îndoială relevanța Forumului Economic Mondial de la Davos. O analiză amplă, de ultimă oră, în cele ce urmează.
Davos se confruntă cu o nouă ordine mondială. Forumul Economic Mondial se află în situația de a naviga în ape tulburi, spun analiștii
Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, care are loc în perioada 16- 20 ianuarie 2023, se află în situația de a naviga în ape tulburi. Mult timp, simbolul înstărit al unei lumi în curs de globalizare, în care se presupunea că mai mult comerț va aduce mai multă libertate, acesta se confruntă acum cu fractura internațională, cu naționalismul în ascensiune și cu protecționismul în creștere, sub umbra războiului din Europa și a tensiunilor acute dintre Statele Unite și China.
Epoca de după Războiul Rece, dominată de ideea că democrația liberală occidentală și capitalismul de piață liberă dețineau toate răspunsurile, s-a încheiat. Acum trebuie să pivoteze către noua realitate provocată de pandemia covid-19, de războiul din Ucraina, de creșterea inegalității extreme și de autocrațiile agresive din Rusia și China.
Dacă vechiul a dispărut, noua ordine nu s-a născut încă, scrie New York Times, într-o analiză dedicată acestrui subiect de actualitate, în ediția de luni, 16 ianuarie. Puterea se îndepărtează de Statele Unite, pe măsură ce puterea militară și economică a Chinei crește, dar forma unui sistem internațional alternativ este neclară.
Un lucru este cert. Reuniunea din munții elvețieni de săptămâna viitoare a politicienilor, liderilor de afaceri, guru ai tehnologiei, ecologiștilor și a altor patroni de la Davos, doar a doua în persoană după o pauză de doi ani indusă de o pandemie, se va lupta cu întrebări altădată de neconceput.
Întrebări, deocamdată, fără răspuns. În ce măsură se de-globalizează lumea, deoarece amenințarea la adresa lanțurilor de aprovizionare a devenit evidentă prin covid-19 și război? Este posibil să se pună capăt războiului de tranșee din Europa, care a luat deja zeci de mii de vieți ucrainene și rusești și a dus la discuții, exagerate, dar insistente, despre un posibil „Armaghedon” nuclear, un cuvânt folosit de președintele Biden, anul trecut?
Dacă acest conflict armat din Ucraina persistă în anul 2023, așa cum pare acum plauzibil, cum poate fi evitată o recesiune globală indusă de război, în condițiile în care incertitudinea care limitează investițiile persistă și prețurile cresc vertiginos? Acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care se va confrunta mulțimea adunată, după cum a evaluat presa mai sus menționată.
Este prima dată când un lider chinez participă la forum de la începutul pandemiei
Despre participanții la Davos. China își trimite un vicepremier, Liu He, la Davos, fiind prima dată când un lider chinez participă la forum de la începutul pandemiei. Din delegația americană vor face parte Katherine Tai, reprezentantul pentru comerț, John Kerry, trimisul special al dlui Biden pentru climă, și Samantha Power, administratorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a indicat că va participa, deși nu era clar, la închiderea ediției noastre, dacă prin legătură video sau personal.
Concluzie. Davos are ca scop reunirea oamenilor, cel puțin a unei anumite categorii de oameni, iar deocamdată presiunile de dezbinare sunt puternice. Politica ultimilor ani a fost dominată de revolte naționaliste împotriva elitelor, din partea acelorași oameni pe care Davos i-a trecut cu vederea, de la centrul Americii, până la ceea ce francezii numesc „periferia”.
Lupta actuală din Europa, pentru noi surse de energie care să înlocuiască petrolul și gazele rusești, în societăți aflate sub presiune economică, nu favorizează energiile regenerabile scumpe sau convertirea la capitalismul ecologic, pe care mulți lideri de afaceri de la Davos l-au îmbrățișat în mod public.