Actual

Datoria României a atins cote istorice! Ce se va întâmpla cu salariile?

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Datoria statului a depășit 700 de miliarde de lei, adică peste 143 de miliarde de euro. Datoria națională s-a dublat din 2018 până în prezent, iar în prezent depășește 50% din PIB. Acest lucru presupune că fiecare român a acumulat o datorie de aproximativ 7.500 de euro.

Aceasta este cea mai mare datorie înregistrată vreodată, potrivit datelor Profit.ro. Întreaga producție internă este cheltuită de către guvern, alături de orice fonduri suplimentare obținute prin împrumuturi, interne sau internaționale.

Salariile nu vor avea de suferit, spune Câciu

În primul trimestru al anului, statul român s-a împrumutat cu 71 de miliarde de lei, depășind previziunile anterioare privind un necesar de împrumut pe tot anul de 158 de miliarde de lei. Ministrul de finanțe promite că nu vor fi implementate măsuri drastice de austeritate, inclusiv reduceri salariale, și că nu este îngrijorat de acest lucru.

„Ați văzut prognoza de primăvară care ne spune că datoria va fi 45,6% la final de an. Ce e în dinamică e o creștere a datoriei publice la 50,1 în februarie, e o creștere conjuncturală. Am prefinanțat masiv necesarul României să acoperim vârfurile de plată. Sunt șase vârfuri de plată. În iulie 11 miliarde și tot așa… rostogolire de datorie. Până stingi ai o suprapunere de datorie publică.

Va apărea mâine (marți – n.r.) și PIB la trimestrul 1. Lucrurile nu sunt de îngrijorare, dar să recunoaștem că am plecat de la nivel de datorie foarte ridicat. De la 49,8%. Evident că apar aceste situații într-o lună se depășește 50% și în lunile următoare își revine. Ca pondere în PIB o să scadă și va ajunge 45,6 la final de an”, spune Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Ce propune Adrian Câciu

Într-un interviu la Digi24 TV, fostul premier Florin Cîțu a subliniat necesitatea de a se lua măsuri pentru a coborî proporția datoriei publice sub plafonul de 50% ori de câte ori aceasta atinge acest prag. Reducerea deficitului bugetar, care presupune o mai bună administrare și control al cheltuielilor publice, poate fi una dintre aceste acțiuni.

„Ai un deficit mai mare ca anul trecut este clar că mergi în direcția greșită. Reducerea deficitului bugetar se poate face printr-o colectare mai bună. Am văzut că acest lucru nu se poate când ai mai multe taxe și atunci e nevoie de reducerea cheltuielilor. Și acolo e mult de făcut. Ar fi ajutat reformele din PNRR ale pensiilor și salariilor, ar fi redus aceste cheltuieli și ele trebuie făcute acum. Mai avem timp dar nu foarte mult 1-2 luni, după aceea este foarte mult de corectat. Cu cât înaintăm și lăsăm situația așa cum este, cu atât costurilor vor fi mai mari și mai dureroase”, a declarat Florin Cîțu citat de Digi24.