Actual

Daniel Mischie, vicepreședinte HORA: „Majorarea TVA la 19% va duce la închiderea a 600 de restaurante”

HORA
Sursa foto: Arhiva personala

Noua majorare a TVA-ului la alimente pentru industria restaurantelor, de la 9% la 19%, va avea efecte negative de amploare asupra industriei HoReCa din România, susțin reprezentanții HORA, principala autoritate din acest domeniu.

Daniel Mischie, vicepreședintele HORA și CEO-ul City Grill Group, a explicat de ce această majorare de TVA vine într-un context dificil pentru industria HoReCa autohtonă: „Venim după doi ani de pandemie, în care predictibilitatea a lipsit. Venim după o modificare de Cod Fiscal în ianuarie 2023, în care TVA-ul a crescut de la 5% la 9%. Și încă nu știm cât este TVA-ul pentru cafenele, deși avem foarte multe solicitări către Ministerul de Finanțe și către ANAF în acest sens. Venim într-un moment în care presiunea inflaționistă și a prețurilor la materii prime și la utilități au un cuvânt foarte greu de spus în prețurile practicate de restaurante. De aceea, considerăm că momentul pentru a crește TVA-ul pe această zonă este total nepotrivit.”

Care sunt consecințele majorării TVA-ului

Efectele majorării de TVA la alimente în industria restaurantelor riscă să genereze efecte negative de durată.

„Cel mai mare pericol este ca o parte din companiile mici și foarte mici să se închidă, iar o parte din angajați să fie concediați. Conform estimărilor noastre, peste 300 de companii, deci probabil 600 de restaurante, își vor închide porțile odată cu majorarea TVA-ului. Totodată, 15% din angajații companiilor mici și foarte mici, ceea ce reprezintă aproximativ 10.000 de persoane, vor fi concediați dacă măsura va fi aplicată”, a precizat președintele HORA.

Măsura majorării TVA-ului survine în contextul în care, pentru anul 2023 se estimează că industria restaurantelor se va confrunta cu o comprimare de aproximativ 2% a vânzărilor, comparativ cu 2022. În situația în care TVA-ul se va majora cu 10%, comprimarea vânzărilor va fi undeva între 15 și 17%, pentru că nu va fi proporțională și foarte mulți clienți nu vor mai veni în restaurante.

Din această cauză, un alt efect important al majorării TVA-ului va fi cel al întoarcerii la regimul de funcționare dinainte de 2015, când evaziunea fiscală reprezenta un fenomen frecvent în industria restaurantelor. „Odată cu venirea noului TVA de 19%, o mare parte dintre operatori, 25%, și în special cei mici vor fi stimulați să se uite la cât de mulți bani vor trece prin casa de marcat fiscală și cât de mari vor fi încasările declarate. Din acest motiv, în opinia noastră, statul nu va câștiga nimic prin majorarea TVA-ului. Va câștiga la fel de mulți bani în sumă absolută, deci nu va avea de unde să recupereze deficitul, sau poate chiar mai puțin. (…) Totodată, se va încuraja angajarea la negru”, a explicat Daniel Mischie, care a mai subliniat că unul dintre cele mai importante efecte va fi acela că investitorii din această industrie nu vor mai fi stimulați să dezvolte și să deschidă noi restaurante. „Deci practic nu vom mai avea locuri noi de muncă, nu îi vom mai putea să îi ajutăm pe producătorii români să își vândă mărfurile și astfel se va crea un efect în lanț în economie, pe orizontală, dar și pe verticală”, a conchis vicepreședintele HORA.

Statul român nu știe să gândească taxe

Efectele negative ale majorării TVA-ului la alimente pentru restaurante a fost detaliat și de Răzvan Crișan, membru în boardul HORA și fondator KANE Group, dintr-o altă perspectivă: „Marea provocare a HoReCa este aceea că este foarte fragmentată. Sunt foarte mulți operatori mici, peste 80% din piață este formată din companii mici și foarte mici care nu vor înțelege cum să implementeze această taxă și care, în mod sigur, vor colapsa pentru că, din câte înțelegem, guvernul intenționează să introducă taxa de la 1 septembrie. Nu poți să își faci nicio planificare dacă astăzi ai un regim fiscal care mâine se schimbă în totalitate.”

Potrivit membrului HORA, mare problemă a statului român este că nu știe să gândească taxe corecte și din timp. O dovadă în acest sens este și TVA-ul la produsele care au zahăr, care a creat foarte multă confuzie și creează astăzi probleme pentru foarte mulți operatori.

Un aspect detaliat de Radu Savopol, și el membru în board-ul HORA și fondator al 5 TO GO. „Activez în industria HoReCa din anii 90 și am trecut prin foarte multe perioade, dar niciodată nu s-a întâmplat ceea ce s-a petrecut în ultima lună, ca, peste noapte, 30.000 de agenți economici să trebuiască să mărească TVA-ul de la 9 la 19% în industria cafelei – și mă refer aici la cafenele, restaurante, baruri, benzinării, magazine de proximitate etc. Anul trecut, când s-a dat această Lege a zahărului s-a dat pentru produsele îmbuteliate cu zahăr și îndulcitori. Din păcate, la începutul anului au început să se poate discuții la nivelul Ministerului de Finanțe, care a solicitat punctul de vedere al autorității vamale pentru a spune unde se încadrează un espresso sau un cappuccino preparat în bar, în comparație cu un produs cu zahăr destinat importului sau exportului și care poate fi vămuit. (…) Răspunsul de la autoritatea vamală a fost că apa care trece prin cafea este apă aromatizată. Deci un espresso este apă aromatizată!”, a explicat Radu Savopol.

Daniel Mischie a precizat că autoritatea va solicita Ministerului Finanțelor o amnistie pentru plata retroactivă a majorării de TVA de 19% în cazul industriei cafelei. Referitor la creșterea TVA-ului la alimente în industria restaurantelor vicepreședintele HORA a declarat că se ia în calcul ralierea la protestele anunțate de BNS.