Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat că a existat o goană nebună de a reduce taxe şi impozite, din varii motive, şi nu a existat o preocupare pentru a asigura României venituri fiscale care să permită nu numai creşterea pensiilor şi salariilor, dar să aibă şi investiţii. În orice situaţie dificilă, România dă din colţ în colţ.
Daniel Dăianu: A existat o goană nebună de a reduce taxe şi impozite, şi nu o preocupare pentru a asigura venituri fiscale
Daniel Dăianu a mai spus că este firească preocuparea ministrului Muncii pentru creşterea veniturilor populaţiei, dar în acelaşi timp, ”trebuia să existe o preocupare şi pentru creşterea veniturilor bugetului”.
„A existat o goană nebună, nebună (..) de a reduce taxe şi impozite, din varii motive, şi nu a existat o preocupare pentru a asigura României venituri fiscale, bugetare, care să permită nu numai creşterea pensiilor şi salariilor, dar să aibă şi investiţii mai mari, să se ocupe de urgenţă în situaţii excepţionale, cum a fost pandemia, cum este criza energetică” , a declarat Daniel Dăianu joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV.
În orice situaţie dificilă, spune Dăianu, România dă din colţ în colţ, fiindcă, dacă în UE ai o medie a veniturilor fiscale, inclusiv contribuţii, 40%, e mult mai simplu acolo să răspunzi la nişte urgenţe mari.
Daniel Dăianu a precizat că, odată cu acest război din Ucraina, ”vom avea o nouă cursă a înarmărilor”, pentru că nu doar România intenţionează să crească cheltuielile de apărare. La noi totul se politizează”, a menţionat el.
Daniel Dăianu a mai declarat, că este credibilă o ipoteză că România nu va avea stagnare economică şi deja are colegi care vorbesc de o creştere între 3,5 şi 4,5%, unii sunt chiar mai optimişti . Atingerea unui deficit rezonabil în 2022 nu ar trebui să fie o problemă, a mai spus Dăianu, el arătând că se poate obţine o ajustare a deficitului bugetar, în următorii câţiva ani, între 3,7 şi 4,7% din PIB, din care aproximativ jumătate s-ar datora unor portiţe, optimizări fiscale, unor privilegii care fac ca regimul fiscal la noi să fie foarte dezechilibrat.
Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, ”impozitarea progresivă de fapt este un arhetip, prin care impozitarea se face în funcţie de venituri şi se face pe tranşe, poţi să ai două, trei tranşe, cu cote marginale”.
”Trecerea la impozitarea progresivă este foarte complicată. Nu ar fi simplu să se definească, ce fel de impozitare progresivă vrem în România, pentru că nu poţi importa un model. (..) Şi impozitarea veniturilor trebuie contextualizată, legată de tot ce înseamnă sistemul fiscal”, a mai explicat Dăianu.
Daniel Dăianu: Disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a mai declarat că Guvernul nu avea cum să nu procedeze la o revedere a regimului fiscal, iar disputa aceasta mare, impozitare progresivă versus cotă unică este falsă, pentru că noi nu avem cotă unică.
El a menţionat că PNRR vorbeşte că trebuie să renunţăm la exceptări, la tot felul de portiţe, astfel că nu sunt intenţii ale actualului guvern care au venit de nicăieri, ci există un angajament al României.
”Impozitarea progresivă nu avea cum să facă atâtea valuri, pentru că una este să încerci să modelezi un sistem fiscal având în vederea o constrângere bugetară foarte puternică, să optimizezi un sistem fiscal în funcţie de o dimensiune axiologică, de cum ar trebui să fie un sistem fiscal cât mai bun, care să mulţumească cât mai mulţi cerăţeni şi alta e să răspunzi la nişte urgenţe”.