Există 26 de imagini cu un mic submarin destinat operațiunilor subacvatice, transportat de SS-750 al Marinei ruse. Potrivit afirmațiilor din mass-media, o navă de patrulare daneză a observat ambarcațiunea rusă în apropierea gazoductelor Nord Stream cu patru zile înainte ca acestea să fie distruse prin mai multe explozii.
Potrivit unei publicații locale, comandamentul apărării a recunoscut că deține 26 de fotografii ale SS-750 al marinei ruse, care transportă un mic submarin destinat operațiunilor subacvatice, care au fost surprinse de o navă de patrulare daneză în apropierea gazoductelor NordStream la 22 septembrie 2022.
Rusia, principalul suspect
Trei dintre cele patru gazoducte Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică și sunt controlate parțial de compania rusă Gazprom, au fost distruse de explozii patru zile mai târziu, la 26 septembrie 2022. Autoritățile din Suedia și Danemarca au catalogat exploziile ca fiind acte intenționate de sabotaj. În noiembrie, procuratura suedeză a raportat că la „locul faptei ” din Marea Baltică, la aproximativ 100 de metri sub suprafață, în apropiere de insula daneză Bornholm, au fost descoperite urme de explozibili și o serie de „obiecte străine”.
Unii analiști s-au grăbit să acuze Rusia de sabotaj, citând istoricul său de război hibrid și o potențială justificare pentru intimidare, deoarece a încercat să dăuneze țărilor occidentale care au sprijinit Ucraina după ce Moscova a lansat o invazie asupra țării. Rusia a arătat cu degetul către mai multe state, inclusiv SUA, Marea Britanie și Ucraina. Autoritățile din Danemarca, Suedia și Germania continuă să investigheze exploziile în diferite moduri.
Investigația va fi lungă și anevoioasă
Potrivit Politico, o investigație combinată a televiziunilor publice din Danemarca, Finlanda, Suedia și Norvegia a dezvăluit săptămâna trecută că Rusia a folosit nave civile pentru a culege informații despre operațiunile militare și infrastructura vitală din Marea Nordului.
Potrivit oficialilor suedezi care analizează evenimentul, va fi „dificil” să se stabilească cine a fost responsabil pentru atacurile asupra conductelor de gaz Nord Stream din Marea Baltică de anul trecut. Procurorul însărcinat cu ancheta suedeză, Mats Ljungqvist, a declarat că, deși circumstanțele sunt „dificil de investigat”, echipa sa speră să „poată confirma cine a comis infracțiunea”. Potrivit lui Ljungqvist, un actor de stat rămâne cel mai probabil suspect în această tragedie.
„Nu excludem nimic, dar faptul că este un actor statal care se află direct sau cel puțin indirect în spatele acestui lucru este, desigur, principalul nostru scenariu absolut”, a declarat acesta, conform Politico.
Procurorul a mai declarat că evenimentul „a devenit o arenă deschisă pentru diverse tentative de influențare”. Exploziile conductelor subacvatice din septembrie 2022 au provocat pagube semnificative și au dus la anchete independente în trei națiuni diferite. Conductele fac legătura între Germania și Rusia. Evenimentul, despre care poliția suedeză a verificat deja că a fost un act intenționat de sabotaj, a stârnit o serie de idei cu privire la autorii, printre care se numără Rusia, SUA și o organizație pro-ucraineană. Guvernul ucrainean, Casa Albă și Kremlinul au negat cu vehemență orice participare.