Dan Tanasă a avut astăzi o zi bună. ÎCCJ a respins defintiv 18 plângeri penale formulate împotriva sa de Partidul Civic Maghiar și Fundația Szekler Monitor. Aşa cum se ştie, Dan Tanasă înainte de a fi politician a fost jurnalist, unul care a criticat foarte dur multe nereguli înregistrate de cele două instituţii.
Dan Tanasă s-a luptat cu extremiştii maghiari timp de 3 ani şi a câştigat 18 procese. ÎCCJ a respins defintiv toate plângerile
„Între anii 2018 și 2021 extremiștii maghiari care acționează pentru autonomia așa-zisului ținut secuiesc au formulat peste 18 plângeri penale împotriva mea”, scrie pe blogul său, Dan Tanasă.
Autorii plângerilor penale, spune acesta sunt „membri sau simpatizanți ai Partidului Civic Maghiar, condus de Mezei Janos, fostul primar din Gheorgheni. Și Fundația Szekler Monitor, condusă de un alt membru PCM, Arus Zsolt Istvan, a fost folosită în încercarea de a mă intimida cu plângeri penale. Acuzațiile care mi-au fost aduse de toți acești rătăciți au fost în toate cazurile „ameninţarea” prev. de art.206 din Codul penal, „instigare publică” prev. de art.368 din Codul penal şi „incitare la ură sau discriminare” prev. de art.369 din Codul penal”.
Dan Tănasa scrie cum a început tot acest şir al proceselor.
„Totul a început în octombrie 2018 când la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni s-a înregistrat plângerea lui Mezei Janos, consilier judeţean, președintele PCM, prin care solicita să se constate săvârşirea de către numitul Dan Tănasă a infracţiunilor de „incitare la ură sau discriminare” prev. de art.369 din Codul penal, deoarece în luna iulie (2018) Dan Tănasă a trimis primarului şi Consiliului local al municipiului Gheorgheni o adresă prin care a solicitat ca steagul oraşului, arborat în Piaţa Centrală, să fie îndepărtat.
În 10 zile au fost depuse 13 plângeri penale
Ulterior, în ordine cronologică începând cu data de 12.11.2018 şi sfârşind cu data de 22.11.2018, s-au mai înregistrat 13 plângeri penale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorgheni, din care 12 au fost cu un conţinut identic întru totul, inclusiv în privinţa înscrisurilor ataşate plângerii iniţiale a Partidului Civic Maghiar.
Dan Tanasă mai spune că în toţi aceşti ani, în toate aceste dosare penale a fost citat la Parchet și a dat declarații în fața procurorilor.
„Am explicat că toate aceste acuzații sunt simple fabulații. În final, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că toate aceste acuzații sunt nefondate”, mai spune Tanasă.
Împotriva soluțiilor de clasare emise de procurori doar Fundația Szekler Monitor a formulat plângere care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 1077/1/2022.