Dan Șova a cerut judecătorilor de la Înalta Curte, încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii prescripţiei în dosarul CET Govora, în care DNA îl acuza de trafic de influență în legătură cu o serie de contracte de consultanță pe care societatea lui de avocatură le închisese cu acest complex termo-energetic.
Dan Şova a cerut judecătorilor încetarea procesului. „Când au început discuțiile cu DNA eu aveam 41 de ani. Acum am 50”
Fostul senator PSD Dan Șova a fost salvat a doua oară de o condamnare cu executare de către judecătorii CCR în dosarul CET Govora prin împlinirea prescripţiei, după ce a tras suficient de timp încât să poată solicita încetarea procesului penal. În 2019, Șova se afla de 6 luni în pușcărie în acest dosar, fiind eliberat ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind nelegalitatea completurilor de la Înalta Curte.
„Doamnă Președinte, Onorată Instanță, cred că ați observat că m-am apărat cu toate mijloacele posibile, și pe fond, și în apel. Deși continuarea procedurii ar presupune audierea a doi martori pe care eu i-am solicitat și dvs. ați admis, vă mărturisesc că nu mai pot! Pur și simplu nu mai pot. Vreau să vă spun ceva ce nu are legătură cu cauza: calendaristic vorbind, atunci când au început discuțiile cu DNA eu aveam 41 de ani. Acum am 50. Solicit încetarea procesului penal”, a declarat Dan Șova în faţa judecătorilor de la Înalta Curte.
În schimb, Mihai Bălan – director general al CET Govora și co-inculpat în dosarul lui Șova – a arătat că vrea să se judece în continuare, astfel încât procesul va continua pe 10 ianuarie 2023.
Dan Șova va reveni la Înalta Curte și atunci, dar mai mult ca o formalitate.
CCR l-a salvat pe Dan Șova de două ori
Calendaristic, Dan Șova a fost condamnat definitiv în Dosarul CET Govora, în iunie 2018, la 3 ani de închisoare cu executare. După un „sejur” de 6 luni la pușcărie, Dan Șova a formulat contestație în anulare în baza deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor – mai exact că nu toți judecătorii nu fuseseră trași la sorți – fiind eliberat în ianuarie 2019.
Instanța supremă i-a admis atunci contestația lui Șova și i-a trimis dosarul spre rejudecare de la zero la Curtea de Apel București. Acolo, pe 17 octombrie 2021, în loc ca instanța să-l achite așa cum spera, judecătorii lui Dan Șova i-au mai dat un an în plus la pedeapsa de 3 ani.
Cu 4 ani pe fond a ajuns Dan Șova iarăși în fața judecătorilor de la Înalta Curte, unde se judecă apelul, în al doilea ciclu procesual.
Acum, fostul ministru PSD al Transporturilor a cerut încetarea procesului penal în baza deciziei CCR din 26 mai 2022, confirmată și de Înalta Curte în 25 octombrie.