Românii nu accesează bani europeni pentru programele de cercetare. Aceasta este concluzia la care a ajuns europarlamentarul PSD, Dan Nica, raportor al Parlamentului European pentru programul-cadru al UE în domeniu cercetării. Motivul ar fi birocraţia, şi lipsa de interes.
Dan Nica: 13 ţări europene, între care şi România, mai puţin performante în domeniul cercetării
„Vreau să vă spun că birocraţia de la Bruxelles o ştim cu toţii, e la un nivel superior celei din România. Problema noastră este să ne adaptăm regulilor care există acolo. Birocraţia există pentru toţi membrii UE, nu doar pentru noi. Nu cred că e o scuză ca noi să nu aplicăm la toate proiectele”, a declarat europarlamentarul Dan Nica.
În precedentul program, spune Dan Nica, am constatat că România nu exista, practic. Erau nişte proiecte, dar mai mult să fie de culoare, să fie şi din România cineva.
„Îmi aduc aminte că am discutat cu un profesor din programul Horizon 2020 şi l-am întrebat dacă sunt proiecte şi din România. Şi mi-a spus că se bucură să îmi spună că este, într-adevăr, un proiect din România. Fericit, l-am întrebat despre ce e vorba. Mi-a spus că era despre istoria Regatului Valah din Franţa în secolul XIV. Am rămas şocat. Acesta e un proiect în care România figurează? Atunci am avut un semnal de alarmă şi mi-am dat seama că problema e lungă. Sunt şi chestiuni de prejudecată, dar e şi faptul că cei din România au acces mai dificil. Există şi o condiţie obiectivă: ca să ai succes, trebuie să faci parte din consorţii, consorţiile se bazează pe reputaţie. Pe vremea aia era şi Marea Britanie, deci erau universităţile mari acolo”, a mai declarat Nica.
Pentru a crea o facilitate ţărilor care nu prea accesează fonduri pentru cercetare, considerând că este birocraţie, Dan Nica spune că noul program de finanțare destinat cercetării face ca accesarea de fonduri europene să fie mai facilă, fiind eliminați o serie de pași birocratici și simplificată procedura. Mai mult, cei care au proiecte în domeniul cercetării nu vor mai fi nevoiți să aștepte deschiderea apelurilor, ci vor putea merge cu ideea lor direct spre aprobare.
„Ce am schimbat în programul ăla? Am pus o prevedere care se cheamă Wider, iar asta înseamnă că pentru ţările mai puţin performante, adică vreo 13, s-a pus o sumă de 5 miliarde de euro care să fie utilizată doar de aceste ţări. Nu a fost uşor, nimeni nu vrea să împartă banii. Principiul solidarităţii e o chestiune frumoasă, dar care nu funcţionează. Surpriza mea mare a fost că şi cineva din România a spus că acest mecanism ar fi o pomană. Nu, acest mecanism este special pentru ca această barieră a celor 13 ţări mai puţin performante să fie depăşită, să aibă acces la bani”, a declarat Dan Nica, europarlamentar PSD, la Dc News Tv.
Pentru a avea un raport care îți poartă numele și care va rămâne până în 2027 cu numele tău implică și o răspundere foarte mare, spuen Nica. Răspunderea aceasta este, în primul rând, față de cei care lucrează într-un domeniu care este puțin cunoscut de oameni – cel al Cercetării – dar al căror rezultate sunt formidabile și de care beneficiază toată lumea.
„Am reușit câteva lucruri care pot fi numite spectaculoase, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, un acces mult mai facil pentru cei care lucrează în Cercetare – universități, centre de cercetare și nu numai. Am cerut mai mulți bani pentru partea de cercetare medicală pentru că sănătatea este extrem de importantă pentru toți. Nu am simțit că este foarte mare dorință, dar le-am explicat tuturor: cercetarea în domeniul cancerului este foarte importantă, cercetările care se fac în genomică sunt de asemenea foarte importante, cercetarea privind bolile rare și nu numai. Prin cercetare se pot găsi soluții pentru cei care sunt în suferință și care așteaptă să poată să trăiască o viață normală. În domeniul mobilității, în domeniul energiei. Ați auzit că UE a interzis folosirea plasticului și înlocuirea lor cu produse biodegradabile. În UE sunt companii care produc produse biodegradabile din alge marine, pentru a arăta că putem avea un mediu mai curat. Și noi putem face asta, avem Marea Neagră și putem crea mici ferme de alge marine”, a explicat Dan Nica, raportorul dosarului.