Alegerea școlii. Este o decizie grea, pe care fiecare părinte trebuie să o ia, un moment dat, în viață. Dar alegerea este influențată în mod categoric de media de admitere. La prima privire, conform datelor publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, liceele de top primesc copiii care au media peste nota nouă.
Dacă vrei un liceu de top din București, media trebuie să fie peste 9. Cum se calculează
Topul celor mai bune licee din București s-a schimbat în ultimii ani, se arată într-un reportaj RomâniaTVnet. Elevii, dar și părinții lor, se orientează după notele de intrare pentru a decide ce unitate de învățământ se potrivește cel mai bine, pentru media pe care o are.
Care sunt liceele de top?
Conform datelor publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pe baza mediilor de la specializarea matematică-informatică, bilingv engleză, clasamentul școlilor este puțin diferit, față de alți ani.
Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ este și anul acesta primul în top. El este printre cele mai râvnite licee din București, elevii pot intra cu o medie de admitere de 9,84 la profilul matematică-informatică, bilingv engleză. La acelaşi liceu, pe locul al doilea ca medie de admitere este profilul ştiinţele naturii, unde s-a intrat, anterior, cu media 9,73, în timp ce la matematică-informatică, ultima medie a fost 9,64. La profilul filologie, ultima medie a fost de 9,51. Pentru acest colegiu vor fi disponibile 208 locuri, la admitere.
Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, profilul matematică – informatică este pe locul doi, cu media 9,79. Pe locul trei se află Colegiul „Spiru Haret” – 9.62, iar pe 4 este Colegiul Naţional „George Coşbuc”, cu o medie de admitere de 9,55.
Colegiul Naţional „Tudor Vianu”, care până de curând ocupa locul fruntaș, 1 sau 2, a ajuns acum pe locul 5, având media de 9,52. Pe locul 6 se află Colegiul Naţional „Grigore Moisil”, la care s-a intrat cu media 9,50, profil matematică-informatică. Acesta este urmat de Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” mate-info 9,41, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” mate-info, bilingv, engleză – 9,30 şi Colegiile Naţionale „Cantemir Vodă” şi „Gheorghe Şincai“ mate-info, bilingv, engleză – 9,27.
Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” nu mai este nici el printre primele locuri, ajungând tocmai la 12, la mate-info, intensiv engleză, cu 9,23, acesta situându-se pe locul 12, după Colegiul „Ion Creangă”, unde ultima medie a fost 9.29.
Cum calculăm media de admitere
O întrebare firească pentru orice părinte, dar cum se calculează media de admitere? Evident că părinții, bunicii și alte rude de prin preajmă, pe lângă grijile cotidiene, mai trebuie să facă și calculul matematic, ecuația al cărei rezultat va indica școala cea mai indicată, pentru propriul copil.
Regula este aceasta: elevii vor fi repartizaţi la licee pe baza mediei calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. Ați înțeles până aici? Iar dacă nu, urmează mai explicit, în continuare.
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
Deci, după cum se vede, este vorba despre o ecuație.
Indicii:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN = media generală obţinută la Evaluarea Naţională
Ministerul Învățământului ne-a pus tot ce avem nevoie la dispoziție, nu ne rămâne decât să calculăm. Succes dragi părinți!
Foto: Pixabay