Alături de slăninuță, cu cartofi prăjiți, sub formă de mujdeipentru cel mai bun pui la cuptor, sau murat, usturoiul rămâne preferatul românilor. Unii îl prepară cu ulei de măsline, smântână sau hrean, alții îl consumă simplu, dar toată lumea își pune aceeași problemă. Cum să păstreze usturoiul peste iarnă, ca să nu se strice. Iată care sunt cele mai bune trucuri.
Depozitați în camere întunecate
Specialiștii spun că românii sunt campioni în a consuma usturoi. Pentru a avea cel mai bun usturoi în toiul iernii, din bătrâni se spune că e bine să fie depozitat împletit. Așa că nu tăiați tulpinile, puneți-le unele peste altele și prindeți cu cârlige. De asemenea, e bine ca usturoiul să fie depozitat în camere întunecate, fie în cămară, fie pe balcon sau în subsol. Aveți grijă ca temperatura să fie cuprinsă între 2-4 grade Celsius. Pe de altă parte însă, usturoiul poate să reziste și la temperaturi mai mari de 20 de grade Celsius.
Puneți usturoiul în borcane de sticle
În cazul în care nu aveți balcon, puneți usturoiul în borcane de sticlă foarte bine spălate și uscate, dar nu puneți capac. Puneți borcanele la loc întunecat și uscat, acoperindu-le doar cu o folie de plastic.
De asemenea, puteți acoperi usturoiul cu ulei și să închideți borcanele ermetic cu un capac. În acest fel, puteți fi siguri că usturoiul se va păstra peste iarnă perfect.
Previne răcelile și virozele
Încă de pe vremea egiptenilor, usturoiul a fost folosit în tratarea multor boli, fiind renumit că ține virusurile la distanță. În perioada toamnei, este minunat pentru că previne răcelile, gripele și virozele. Tot usturoiul ajută la echilibrarea hipertensiunii arteriale și crește nivelul de antioxidanți, având efecte benefice și asupra pielii. Pentru ca usturoiul să aibă efectul dorit, nu trebuie să depășiți cinci grame pe zi.
Există și alergie la usturoi!
Dacă veți mânca usturoi în cantități mari, puteți să vă confruntați cu alergia la usturoi. Simptomatologia cuprinde dureri de cap, iritații, balonare, gaze intestinale, febră sau diaree. În cazurile cele mai grave, e posibil să faceți chiar și șoc anafilactic.
Sursă foto: alexandrujuncu