Dacă până acum românii aruncau deșeurile în orice locuri, situația s-a schimbat radical. De acum încolo, cine le va depozita ilegal, va suporta rigorile legii. În caz contrar, situația devine greu de suportat.
Deșeurile vor fi aruncate doar la gunoi, au decis mai marii României, nicidecum îngropate sau incendiate. Cine nu va proceda astfel, va suporta consecințele. E vorba de amenzi cuprinse între 10.000-20.000 de lei. În cazurile și mai grave, se poate ajunge chiar și la închisoare cuprinsă între trei-cinci ani.
„Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor”
„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la adoptarea proiectului pentru protejarea mediului.
Arderea deșeurilor va fi făcută doar de operatorii economici autorizați
Specialiștii spun că arderea deșeurilor de către oricine poate duce la afectarea aerului dar și a apelor subterane. Acest lucru se poate realiza doar de operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului pentru activitatea de valorificare şi eliminare a deşeurilor.
Ce amendă puteți primi dacă abandonați deșeurile
De rigorile legii se vor lovi și persoanele care abandonează deșeurile, fără să le arunce. În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt imense, respectiv 50.000 -70.000 de lei, potrivit alba.24. Potrivit unui raport de anul trecut privind calitatea aerului, România ocupă locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa.
La rândul său, Bucureștiul a ocupat poziţia 51 la nivel mondial din acest punct de vedere. „În România, autorităţile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe reţele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În Bucureşti, doar una din cele 6 staţii oficiale monitorizează praful fin, şi aceea e amplasată la periferia oraşului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant”, susţine Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.