Actual Lifestyle

Previziune NASA: până în 2030, oamenii ar putea trăi și lucra pe Lună

Previziune NASA: până în 2030, oamenii ar putea trăi și lucra pe Lună
nasa.gov

Potrivit unui oficial NASA, oamenii ar putea trăi și lucra pe Lună pentru perioade lungi de timp în acest deceniu, până în anul 2030.

„Vom trimite oameni la suprafață și ei vor trăi pe acea suprafață și vor face știință”, a spus Howard Hu.

„Zi istorică pentru zborul spațial uman”

Habitatele vor fi necesare pentru a sprijini misiunile științifice, conform celor precizate de Howard Hu, care conduce programul de nave spațiale lunare Orion pentru NASA.

În data de 20.11.2022, Howard Hu și Laura Kuenssberg, au spus că ziua lansării rachetei Artemis, a fost o „zi istorică pentru zborul spațial uman”.

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km (83.300 mile) de Lună.

Racheta Artemis, înaltă de 100 de metri, a explodat de la Centrul Spațial Kennedy, ca parte a misiunii NASA de a duce astronauții înapoi pe satelitul Pământului.

Deasupra rachetei se află nava spațială Orion care, pentru această primă misiune, este fără echipaj, dar este echipată cu un „manechin” care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Zborul din 16.11.2022 a urmat după două încercări de lansare din august și septembrie 2022, care au fost întrerupte în timpul numărătorii inverse din cauza problemelor tehnice.

Hu i-a spus Laurei Kuenssberg că privirea lui Artemis decolând a fost „un sentiment de necrezut” și „un vis”.

În acest context, Howard Hu a declarat:

  • „Este primul pas pe care îl facem către explorarea pe termen lung a spațiului adânc, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru lume”.
  • „Și cred că aceasta este o zi istorică pentru NASA, dar este și o zi istorică pentru toți oamenii care iubesc zborul spațial uman și explorarea spațiului profund. Vreau să spun, ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care vor ateriza din nou pe Lună”.

Următorul zbor va fi cu echipaj

De asemenea, Howard Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis a avut succes, următorul va fi cu un echipaj, urmat de un al treilea în care astronauții vor ateriza din nou pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, acum 50 de ani, în decembrie 1972.

Artemis 1 va depăși recordul stabilit de Apollo 13 pentru cea mai îndepărtată distanță parcursă de o navă spațială concepută pentru oameni

Vineri, 25 noiembrie 2022, Orion va intra pe orbită retrogradă îndepărtată dincolo de Lună, cu a doua manevră, numită arderea de inserare a orbitei retrograde îndepărtate. Orbita este „depărtată” în sensul că se află la o altitudine mare de suprafața Lunii și este „retrogradă” deoarece Orion va călători în jurul Lunii opus direcției în care se deplasează Luna în jurul Pământului. Această orbită oferă o orbită extrem de stabilă, unde este necesar puțin combustibil pentru a rămâne pentru o călătorie prelungită în spațiul profund pentru a pune la încercare sistemele lui Orion într-un mediu extrem, departe de Pământ.  

Pe 25 noiembrie 2022, Orion va călători la aproximativ 57.287 de mile dincolo de Lună, în punctul său cel mai îndepărtat de Lună, depășind recordul stabilit de Apollo 13 pentru cea mai îndepărtată distanță parcursă de o navă spațială concepută pentru oameni la 248.655 mile de Pământ sâmbătă, 26 noiembrie , și atinge distanța maximă față de Pământ de 268.552 mile luni, 28 noiembrie 2022, potrivit nasa.gov. 

Aducerea modulului Orion înapoi pe Pământ, o fază critică

Capsula Orion urmează să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie 2022, iar una dintre cele mai critice faze ale misiunii Artemis I este aducerea modulului Orion înapoi în siguranță pe Pământ.

Va reintra în atmosfera planetei cu 38.000 km/h (24.000 mph), sau de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară a acestuia va fi supus la temperaturi care se apropie de 3.000C.

Odată ce siguranța componentelor și sistemelor lui Artemis a fost testată și dovedită, Howard Hu a spus că planul este ca oameni să trăiască pe Lună „în acest deceniu”.

Motivul întoarcerii pe Lună

Potrivit lui Howard Hu, o mare parte din motivul întoarcerii pe Lună este de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului, deoarece aceasta ar putea fi convertită pentru a furniza un combustibil pentru ambarcațiunile care merg mai adânc în spațiu, spre Marte, de exemplu.

„Vom trimite oameni la suprafață și ei vor trăi pe acea suprafață și vor face știință”.

„Va fi foarte important pentru noi să învățăm puțin dincolo de orbita Pământului și apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte. Și misiunile Artemis ne permit să avem o platformă durabilă și un sistem de transport care ne permit să învățăm cum să operăm în acel mediu din spațiul profund”, a spus Hu, citat de bbc.com.