Zona Gorjului a devenit mult mai activă din punct de vedere seismic după catastrofa naturală din Siria și Turcia. Dar nici zona Vrancea, care era dinainte activă, nu se lasă mai prejos. În această dimineață, s-a înregistrat un seism cu epicentrul în județul Vrancea, la o adâncime de 139 de km.
Cutremurul a avut magnitudinea de 3 ml, aflându-se în limita superioară a seismelor de mică intensitate. Conform informațiilor făcute publice de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs la următoarele distanțe față de cele mai populate orașe învecinate: „42 km vest de Focşani, 61 km nord de Buzău, 69 km este de Sfântu-Gheorghe, 80 km est de Braşov şi 95 km nord-est de Ploieşti”, se arată într-un extras citat de România TV.
Cu ce riscuri seismice ne confruntăm?
Gheorghe Mărmureanu este profesor și seismolog. Întrebat care este potențialul unui seism de mari proporții în România, omul de știință s-a arătat relativ optimist:
„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a declarat acesta. Într-adevăr, seismele din zona Gorjului, dintre care cel mai puternic a fost de 5,7 pe scara Richter, se resimt și în Banat, iar o migrație a zonei seismice este foarte posibilă.
„Deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a completat seismologul, oferind o perspectivă nuanțată asupra riscului seismic din România.
Au crescut prețurile la asigurări
În contextul inflației, asigurarea pentru locuințele de tip A a crescut de la 100 la 130 de lei. Principalul motiv este acela că prețurile asigurărilor nu mai fuseseră modificate încă din 2008, de la momentul stabilirii lor. Pe de altă parte, activarea mai multor zone seismice este și ea un argument în favoarea scumpirii, deși deocamdată riscul unui cutremur devastator nu se întrevede.