Lifestyle

Cușma lui Guguță, tortul de poveste. Rulouri de aluat fraged sau clătite, umplute cu vișine, o rețetă ideală pentru vară

Cușma lui Guguță, tortul de poveste. Rulouri de aluat fraged sau clătite, umplute cu vișine, o rețetă ideală pentru vară

Nici el nu lipsește de la nici o masă festivă, moldovenească. Denumirea provine chiar de la forma pe care o are tortul, la final.

Cușma lui Guguță, tortul de poveste. Rulouri de aluat fraged sau clătite, umplute cu vișine, o rețetă ideală pentru vară

Chiar dacă acest cuvânt cușmă înseamnă, în traducere, căciulă călduroasă, de iarnă, tortul, denumit așa după numele poveștii basarabene ”Cușma lui Guguță”, are efect răcoritor.

Denumirea acestui tort de origine moldovenească vine dintr-o poveste din Basarabia, scrisă de Spiridon Vanghelie, unul dintre cei mai renumiți autori de poveşti pentru copii din Moldova.

Personajul Guguță este celebru în Moldova de peste Prut. Creație a lui Spiridon Vangheli, Guguță este un băiat ce se amestecă în treburile satului lui, Trei iezi, motiv pentru care cenzura sovietică a încercat interzicerea apariției cărții. Guguță are cușmă fermecată, iar „dacă dă de mâncare oițelor dimineața, căciula crește, crește cât să adăpostească întregul sat sub ea.”

Așa este și tortul, ca o cușmă. Gustosul desert poate fi făcut din rulouri de aluat fraged umplut cu vişine acrişoare, cu efect răcoritor, absolut delicios. Iată reţeta pentru tortul Cusma lui Guguţă, un tort deosebit, care nu lipseşte de pe masa moldovenilor în zilele de sărbătoare.

Ingrediente

Pentru blat:

200 de grame de unt sau margarină

150 de grame de smântână

150 de grame de zahăr

50 de ml de cognac sau vodkă (aromă, după gust)

1 linguriţă de bicarbonat de sodiu

450 de grame de făină

1 kg de vişine

Pentru cremă:

1 kg de smântână grasă

200 de grame de zahăr pudră

Întăritor de frişcă

Pentru decor:

Ciocolată neagră

Fructe

Mod de preparare

Într-un castron se pune smântâna, peste care se adaugă: un pic de bicarbonat de sodiu, untul rece, zahărul şi alcoolul, apoi se amestecă bine toată această compoziție, până la omogenizare. Treptat, se adaugă făina cernută şi se frământă un aluat moale, puţin lipicios.

Castronul cu aluat se învelește cu o folie alimentară şi se așează la frigider timp de 1 oră. După aceea, se scoate de la frigider şi se împarte în 15 părţi egale, din care se fac bile. Acestea se modelează în palmă şi se formează rulouri lungi. Ele se întind cu un sucitor. Rulourile ar trebui să fie lungi, cât o tavă.

Aceste rulouri se vor umple, ulterior, cu vişine proaspete fără sâmburi sau vişine din borcan, dar bine stoarse de zeamă. Se presară cu puţin zahăr şi amidon, dar atenție să nu curgă nimic din compoziție. Fiecare rulou se aşază frumos în tavă, iar capetele de la rulou se prind bine. Tava se tapetează cu hârtie de copt, iar rulourile se înţeapă cu o scobitoare.

Se lasă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute, până se rumenesc. Când se scot, se lasă la răcit, timp în care se prepară crema. Se mixează într-un bol smântâna amestecată cu zahărul pudră. Se bate bine până devine spumoasă şi cremoasă, iar dacă mai este cazul se pune şi întăritor de frişcă.

Smântâna ar fi bine să fie fermentată şi cât mai grasă, pentru ca respectiva cremă să nu curgă. După ce s-au răcit rulouri, iar crema este bine închegată se trece la asamblarea tortului. Rulourile se pun pe o tavă mare ovală în ordine descrescătoare.

Primul rând trebuie să fie de 5, apoi de 4 şi tot aşa până la ultimul din vârf. Între straturi se pune câte un strat de cremă. La final, se acoperă tortul cu toată crema.

Deasupra se rade ciocolată neagră şi se ornează cu fructe. Apoi se lasă la frigider minimum 8 ore ca să se înmoaie. Cel mai bine ar fi să se prepare seara, pentru ca tortul să stea, până a doua zi, la frigider. Înainte de servire, se taie partea din faţă şi din spate a tortului, astfel încât va arăta foarte bine.

O altă variantă ușoară, rapidă și la îndemână este prepararea rulourilor din clătite, pregătite în prealabil. Clătitele vor fi umplute, de asemenea, cu vișine și se așează într-o construcție asemănătoare unei cușme din povestea lui Guguță, a renumitului scriitor moldovean Spiridon Vanghelie.

Este delicios, răcoritor, ideal pentru sezonul cald, canicular. Poftă bună!

Foto: retetesivedete