Curtea Constituţională ar putea anunţa data la care va dezbate sesizarea Guvernului despre conflictul instituţional cu Parlamentul. Acesta a aparut ca urmare a depunerii moţiunii de cenzură iniţiată de USR-PLUS şi AUR. Premierul acuzând președinții celor două camere de încălcarea prevederilor constituționale.
De acest termen este legată şi data la care va fi dezbătută şi votată moţiunea, potrivit unei decizii de septămâna trecută a conducerii Legislativului, votată de reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR, în pofida opoziţiei preşedinţilor celor două camere şi a iniţiatorilor.
Ieri a fost data limită până la care părţile implicate puteau să depună punctele de vedere, iar conducerea Parlamentului, cu voturile majorităţii de la PNL, PSD şi UDMR, a trimis judecătorilor o poziţie în care ar da dreptate Guvernului.
Este pentru prima dat când Senatul şi Camera Deputaţilor transmit la Curtea Constituţională un punct de vedere defavorabil legislativului, spun parlamentarii USR-PLUS, care acuză că în document nu a fost inclusă şi opinia lor.
În sesizarea depusă la CCR, premierul Florin Cîţu invocă o conduită neconstituţională, neloială şi abuzivă faţă de autoritatea executivă, întrucât moţiunea de cenzură ar fi fost iniţiată depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor legii fundamentale.
„În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin Preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional. Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului”, se explică în sesizare.
Moţiunea AUR şi USR-PLUS ar urma să fie votată abia după ce Curtea Constituţională se va pronunţa în acest caz.