Leul românesc a continuat să piardă teren faţă de cele mai importante monede internaţionale, îmbunătăţindu-şi situaţia doar în raport cu lira sterlină.
Leul românesc a pierdut aproape doi bani faţă de francul elveţian, care a ajuns să fie evaluat la peste 5,06 lei, şi peste un ban faţă de dolarul american, care a ajuns să fie evaluat la peste 4,52 lei. De asemenea, leul românesc a pierdut teren şi în raport cu moneda unică euro, care a depăşit pragul de 4,93 lei.
Lira sterlină a început să piardă din poziţia dominantă pe care o avea. Leul românesc a câştigat peste un ban şi jumătate în raport cu lira sterlină, iar asta înseamnă că lira sterlină a căzut sub pragul de 5,67 lei. Preţul pentru un gram de aur a scăzut cu aproape trei lei faţă de ziua precedentă. Asta înseamnă că gramul de aur a ajuns să fie evaluat la puţin peste 291 de lei, potrivit Observator.
Cum se calculeaza cursul leului
Cursul leului nu este unul fix pe o perioada mare de timp, el fiind variabil de la o zi la alta chiar daca uneori are fluctuatii mici, iar alteori destul de mari. In functie de anumiti factori economici si politici, interni sau externi, de cererea sau oferta monedelor pe piata valutara din Romania sau de evolutia pietei monetare internationale, cursul leului poate fi influentat atat in mod pozitiv cat si negativ, de aici rezultand si fluctuatia zilnica a acestuia fata de diferite monede. Acesti factori pot duce la deprecierea leului fata de anumite monede si in acelasi timp la intarirea acestuia fata de altele.
Fluctuatia de pe piata monetara reprezentata de cursurile de schimb a dus la aparitia speculatorilor care castiga sume considerabile in momentul in care au loc cresteri sau scaderi semnificative ale anumitor monede.
Cursul leului nu este in nici un caz stabilit de BNR sau de catre cei care administreaza Banca Nationala, acesta fiind determinat de evolutia leului pe piata valutara. Asa cum functioneaza pietele valutare din toata lumea, piata valutara din Romania este locul unde se intalnesc atat cererea, cat si oferta de valuta in schimbul leilor. In mod logic, in momentul in care oferta de valuta este mica, iar cererea mare, pretul acesteia va creste, iar in cazul in care oferta de valuta este mare comparativ cu cererea, pretul acesteia va scade, astfel fiind stabilit cursul de schimb al bancilor.