Este weekend și ne-am gândit să ne relaxăm un pic, alegând un subiect actual, dar plin de informații simpatice. Azi este Ziua Mondială a Poștei. De la scrisorile aduse de poștași, pe care le așteptam cu nerăbdare, la e-mail-uri care ajung acum cu viteza luminii.
Curiozități de Ziua Poștei: Care este cea mai veche scrisoare și câte miliarde de email-uri ne trimitem astăzi. Video documentar
22 de state au semnat actul de naştere al Uniunii Poştale Universale (UPU), în urmă cu peste 140 de ani, la Berna, Elveția. Printre aceste țări s-a aflat şi România, reprezentată de directorul general al Poştelor şi Telegrafului, de la acea vreme, George Lahovary.
Astăzi, UPU este un organism aparținând Organizației Națiunilor Unite (ONU), la care sunt afiliate administrații poștale din 190 de țări. În anul 1969, Congresului UPU, desfășurat la Tokyo, a declarat 9 octombrie ca fiind Ziua Mondială a Poștei.
Acum, în cutia poștală, de obicei, găsim facturi și pliante, scrisori aproape deloc, mai ales că la îndemână este internetul și mesajul ajunge ca ”vântul și ca gândul”.
O bună bucată de timp, porumbeii au fost utilizați pe scară largă în timpul Primului Război Mondial. Cher Ami, un porumbel domestic, a primit premiul francez Croix de guerre pentru serviciul său eroic în transmiterea a 12 mesaje importante, în ciuda faptului că a fost rănit foarte grav.
Cea mai veche scrisoare datează din anul 255 înainte de Hristos și este din Egipt.
Astăzi, informațiile pot ajunge la noi în mai puțin de 10 secunde deoarece avem la dispoziție multiple tehnologii moderne. Până să ajungem, însă, cu poște electronice pline cu e-mail-uri de la job sau de la diferiți agenți de publicitate, trebuie să spunem că acesta a fost un proces care durat aproape 50 de ani.
În întreaga lume, într-o singură zi, se trimit peste 300 de miliarde de scrisori electronice.
Scrisorile din trecut se încadrează în diferite categorii: de război, dragoste și chiar divorț. Unele amuzante, altele serioase.
De exemplu, Regina Elisabeta a II-a a scris în anul 1986 o scrisoare pe care a lăsat-o într-un seif din Australia, cu instrucțiunea de a nu fi deschisă timp de 99 de ani. Rândurile ei erau adresate locuitorilor din Sydney. Despre aceasta a scris EVZ.
Într-un al număr, același ziar, a scris despre scrisori despre care se crede că au schimbat istoria omenirii.
De-a dreptul surprinzătoare este ideea lui Fidel Castro, când avea numai 12 ani şi probabil nu visa ce destin va avea mai târziu. El îi scrie preşedintelui american, Franklin D. Roosevelt, căruia îi propune o afacere. El propune ca oficialul să-i trimită zece dolari. Contra acestei sume, Fidel îi promitea dezvăluirea locurilor unde se află minele de fier din Cuba.
Elvis Presley îi scrie preşedintelui Nixon, pe 21 decembrie 1970, oferindu-şi ajutorul în lupta autorităţilor împotriva drogurilor.
Scrisorile de dragoste au, de departe, parfumul lor, inconfundabil. Mihai Eminescu îi scrie iubitei sale, Veronica Micle – click aici.
Deşi trăim în epoca reţelelor sociale, să nu uităm că scrisorile au o istoria lor. Lucrătorii poștei sunt așteptați azi, cel mai des, pentru a aduce pensia. Așadar, La mulți ani dragi poștași!