Actual

Curenții rip din Marea Neagră au curmat viața a patru persoane. Informațiile care îți pot salva viața

sursă foto: Antena 3
sursă foto: Antena 3

Bilanț tragic în prima zi din această săptămână: nu mai puțin de patru persoane și-au pierdut viața după ce s-au aventurat în apele învolburate ale Mării Negre, deși, salvamarii au arborat steagul. În aceste condiții specialiștii explică ce ce înseamnă și care sunt efectele „curenților rip”.

Lista persoanelor care au desconsiderat indicațiile salvamarilor este completată de o adolescentă de 16 ani, salvată în ultima clipă și trimisă de urgență la spital. De asemnea, un tânăr de 22 de ani se poate considera extrem de norocos după ce a fost scos din apă de salvamarii din Vama Veche.

Ce sunt curenții rip

Curenții „rip” reprezintă curenți de apă care tind să tragă persoanele către larg din zona de plajă. Sunt perpendiculari cu direcția plajei și sunt caracterizați printr-o scurgere orizontală a apei. Pentru a vă face o idee despre puterea curenților rip, este același lucru ca și cum ai înota în amonte într-un râu de munte.

„Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei.
A înota împotriva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte.

Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Digi24 Florin Tătui, cadru universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București. Profesorul a adăugat că plajele cele mai afectate sunnt la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Venus, Jupiter și Saturn.

În cadrul aceleiași emisiuni, profesorul universitar a explicat cum trebuie procedat în cazul în care suntem trași de curenții rip. În primul rând, este foarte important să ne păstrăm calmul și să evităm pe cât de mult posibil risipa energiei.

Cum trebuie să procedăm pentru a ne salva viața

În al doilea rând, este inutil să înoți împotriva curentului, cel mai indicat ar fi să plutim, dat fiind fapul că acești curenți nu ne trag la fund ci mai degrabă ne trag în larg cu viteze destul de mari. Nu în ultimul rând, atunci când simțim că suntem trași în larg, trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași în larg.

„Dacă sunteți surprinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim către larg, cu viteze destul de mari.

Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului. Trebuie să înotăm paralel cu plaja, până când simțim că nu mai suntem trași către larg și apoi să înotăm spre plajă”, a spus specialistul, citat de Hotnews.ro.