Actual

Cum vrea UDMR să intre în Parlament. Deputatul Sereș Deneș declarații șocante

Cum vrea UDMR să intre în Parlament. Deputatul Sereș Deneș declarații șocante

Situația dezastruoasă din mai multe zone ale țării, unde rata infectărilor, raportate la 1.000 de locuitori a fost mai mare de 5, a determinat luarea unor măsuri mai severe în scopul de a limita răspândirea noului coronavirus.

Desigur, în mai multe județe s-a luat măsura carantinării pentru o perioadă de 14 zile, dar care poate fi prelungită, funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Am identificat, de exemplu, în Sălaj, că pragul ridicat se datorează în special câtorva localităţi, unde s-a depăşit un indice de peste 6 la mie şi am solicitat prefectului şi directorului Direcţiei de Sănătate Publică să ia măsura dispunerii carantinei în acele localităţi”, a declarat Ludovic Orban.

Astfel, carantina a fost impusă de autorități în data de 5 noiembrie în localitățile: Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou, Mirșid, Nușfalău, Someș-Odorhei, Hereclean și Sălățig.

„Trebuia făcut ceva”

Despre această situație, deputatul UDMR, Seres Deneș a afirmat că era necesar să se impună asemenea măsuri.
„Având în vedere nivelul ridicat de îmbolnăvire se impune să se ia niște măsuri. Eu cred că dacă se vor lua măsuri mai drastice, cel puțin pe o perioadă determinată, eventual putem frâna pandemia și de aceea s-au luat aceste măsuri, cu, care eu în principiu sunt de acord.

Sigur, că sălăjenii sunt oameni disciplinați și vor respecta cu strictețe, cum au respectat și în primăvară starea de urgență. Deci, toată lumea se acomodează la situația nou creată în ideea de a putea frâna răspândirea pandemiei .

Oricum, trebuia facut ceva pentru că este destul de ridicat procentual, nivelul îmbolnăvirilor. În general , lumea a cam respectat și până acum regula purtării măștilor de protectie, reuniunile, exceptând cele permise, nu prea s-au făcut. Uite, că, cu toate acestea pandemia își face jocul.

Trebuie niște măsuri mai stricte. Eu astăzi am ieșit, că trebuia să mă duc la birou…să știți că sălăjenii abia îi mai vezi pe stradă.

Toată lumea este disciplinată si respectă regulile. Lumea s-a mai dus pe la prăvălii s-a mai dus pe la mall prin Zalău, la biserici, la înmormântări…astea sunt niște chestii  moral obligatorii și normale. Nu prea s-au făcut chiar evenimente familiale.

Eu cred că, cu aceste măsuri să vedem dacă o să scadă în două săptămâni nivelul ăsta. Și noi suntem îngrijorați că lumea a respectat ce i s-a cerut. La început a mers bine , în primăvară am fost fruntași pe țară așa de redus și uite, acuma, a izbucnit neașteptat de repede și de puternic”, a spus deputatul.

Alianță electorală UDMR-ATM

Recent, UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) au convenit asupra reprezentării coordonate a problemelor comunităţii maghiare din Transilvania la nivel naţional şi asupra cooperării la alegerile parlamentare. Acordul a fost semnat din partea UDMR de preşedintele Hunor Kelemen, iar din partea AMT de János Mezei, copreşedintele Alianţei.

Potrivit acordului de cooperare, UDMR şi AMT vor candida împreună la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. UDMR va oferi AMT două locuri eligibile pe lista candidaţilor pentru Camera
Deputaţilor.

Acest lucru a fost confirmat și de deputatul UDMR, Seres Deneș, care a lămurit unele lucruri în privința acestui acord.

„Practic este un acord de colaborare la alegerile parlamentare. Am aceptat ca doi candidați ai lor să fie pe lista UDMR.  În județul Mureș și în județul Harghita. Trebuiau puși unde sunt mai multe locuri și unde sunt mai multe posibilități de intrare.

Două locuri li s-au dat. Eu zic că în Mureș e sigur de intrare, iar în Harghita depinde de participarea populației de acolo.

Eu sper că este un gest și din partea noastră. Această colaborare ar trebui  să fie acceptată de două ori pentru că, vrând-nevrând, noi suntem ăi mai mari. E o colaborare, nu trebui fragmentată populația, care a trebui să meargă în aceeași directie.

Sigur, și ei ar trebui să înțeleagă această chestiune. Dacă noi am fi la 15% am suporta vreo 2-3 partide concurente, dar suntem la 6,5. În aceste condiții este greu de crezut că 5% se poate atinge mai mult de o singură formațiune.

Acuma, ei s-au angajat că sunt pe listele UDMR pentru alegeri. Acuma, să vedem în ce măsură reușesc ei să determine acel electorat care zice că-i al lor, care nu este foarte numeros, dar este. Cei doi s-au comportat destul de bine în mandatul trecut , s-au integrat în grupul parlamentar UDMR, și sperăm ca pe viitor să fie tot la fel”, a mai spus Seres Deneș

„Nu cred că vom lucra cu ei”

Din punct de vedere al colaborării și a reprezentării pe plan extern, UDMR consideră că lucrurile nu trebuie amestecate.

Noi am făcut destul de multe inițiative în domeniul educației. Dar toate inițiativele trebuie să treacă prin Grupul Parlamentar. Noi avem niște regului stricte în grup.

Ce acceptă grupul să se depună ca inițiative bine, ce nu, nu. Totul e pentru folosul comunității. Dacă sunt bune, nimeni nu e tâmpit să nu accepte. Dacă grupul nostru va accepta niște inițiative din partea lor și se crede că sunt benefice, sigur că da. Asta dacă ne va convinge. Dacă nu, nu.

În ceea ce privește colaborarea cu ei în acest domeniu e mai greoi. Noi încercăm să colaborăm pe plan intern în ceea ce privește programele, proiectele de legi  pentru comunitățile noastre. În rest nu cred că vom lucra cu ei.

Va fi ca și până acuma…UDMR își va continua drumul conform programului nostru. Desigur, în anumite privințe, mai și putem să colaborăm, dacă sunt acceptabile sau benefice comunității noastre.

Interesul lor este ca să fie și ei în Parlament ca reprezentanți, dar pentru asta trebuie să depună și ei niște eforturi”, a conchis deputatul UDMR Seres Deneș.