În ciuda continuării vremii instabile, urmează să se producă o schimbare în direcția răcirii. Potrivit meteorologilor, vremea se va răci în orele următoare, ceea ce înseamnă că temperatura maximă de sâmbătă nu va depăși 30 de grade Celsius. Experții atrag atenția că vor exista diferențe de temperatură semnificative, de peste 15 grade Celsius.
La finalul acestei săptămâni, un front atmosferic rece se va apropia și va aduce ploi torențiale și furtuni pe o mare parte a teritoriului național, dar și o ușoară răcire a vremii. Chiar dacă vineri temperaturile vor depăși încă 30 de grade Celsius în sudul țării, sâmbătă se va înregistra o răcire în majoritatea regiunilor, cu temperaturi maxime cuprinse între 23 și 29 de grade.
Temperaturi foarte ridicate în sud-estul țării
„Vineri și sâmbătă instabilitatea va fi accentuată. Deci, avem un cumul de fenomene severe în aceste zile pentru că, pe lângă instabilitatea atmosferică ce se menține accentuată, vorbim și despre temperaturi foarte ridicate, din partea de sud est a teritoriului. Așteptăm o schimbare în aspectul vremii și pe partea de sud-est a țării, instabilitatea s-ar putea să înceapă de mâine seară, deci după aceste temperaturi foarte ridicate. Sigur că schimbarea de masă de aer se va concretiza prin manifestări severe. Pe lângă aversele torențiale, de așteptat intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină”, a declarat Florinela Georgescu la Antena 3.
Se preconizează că temperaturile vor rămâne scăzute pentru câteva zile, însă meteorologii trag un semnal de alarmă cu privire la un nou val de caniculă care va afecta România în săptămâna viitoare. În special, sâmbătă se vor înregistra diferențe semnificative de temperatură, trecând de la 37 de grade Celsius joi și vineri la 20-21 de grade Celsius sâmbătă. Schimbarea bruscă va genera o diferență de 17 grade Celsius în doar 1-2 zile, avertizează meteorologii.
Astăzi se răcește vremea
Pe data de vineri, 7 iulie, se așteaptă o vreme instabilă și răcirea temperaturilor în general. Cu toate acestea, în regiunile sudice, în zonele restrânse, disconfortul termic va rămâne ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități.
„Îndeosebi în a doua parte a zilei și în prima parte a nopții vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice, în centrul, sudul, estul teritoriului, la munte și local în rest. Aversele vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local de 20-30 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp. Pe arii restrânse va cădea grindină. Pe alocuri vântul va avea intensificări (rafale de 55-70 km/h) și vor mai fi posibile vijelii, cu o probabilitate mai mare în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 34 grade Celsius, iar cele minime, în general, între 10 și 20 grade Celsius”, anunță ANM, potrivit Adevărul.
În București, temperaturile vor scădea și se vor apropia de nivelurile obișnuite pentru această perioadă a anului. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, urmat de perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și rafale de vânt puternice pe durate scurte. Există o probabilitate ridicată de producere a vijeliilor și de înregistrare a cantităților semnificative de precipitații. Temperatura maximă va fi în jurul valorii de 30 de grade Celsius, în timp ce temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 17 grade Celsius.