Deși AccuWreather ne spune că de 1 mai o să ne cam plouă, mai pe toata suprafața României, Directorul ANM, Elena Mateescu, ne dă speranțe. Cine știe, poate vom face și un pic de plajă.
După ploile și vânturile care își cam fac de cap săptămâna aceasta, luna mai pare să fie ceva mai îngăduitoare, cu temperaturile cu care nea obișnuit an de an.
O medie de 20 de grade
„Vremea, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 24 aprilie-1 mai, să aducă, în medie, temperaturi ușor peste ceea ce ar fi normal și mai ales pentru ziua de 1 mai cu siguranță ne întrebăm cum va fi atunci, la acest moment, temperaturile, în medie la scara întregii țări, la nivelul maximelor între 18 până la 22 grade în Capitală, de asemenea, 18-20 grade”, a declarat Elena Mateescu în direct la TV.
”Pe măsură ce înaintăm și spre ultima lună de primăvară, în medie, temperaturile mai cresc. Dacă media climatologică a unei luni aprilie este de 9,2 grade, iată că luna mai aduce 14,9 grade o creștere semnificativă, astfel încât în luna mai, cea mai caldă luna primăverii, să vorbim și de temperaturi care caracterizează practic o zi de vară, cu posibilitatea să consemnăm chiar zile în care să avem valori la nivelul maximelor apropiate de 25 grade sau chiar peste 25 grade”, a mai spus Elena Mateescu.
Care este ”tradiția”
Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii. Deseori, în această lună, perioade cu zilele însorite şi calde (uneori chiar caniculare) alternează cu perioade cu zile reci și ploioase, iar ploile au adesea caracter torenţial.
Aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziției centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala anticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african.
Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2021 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2021) are valori mai mari de 18 ºC în extremitatea sud-vestică a Olteniei (fig. 1). Valori medii lunare între 16 şi 18 ºC sunt caracteristice zonelor de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) și luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării. Valori medii între 12 şi 16 ºC se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, pe areale extinse din Dobrogea și în Subcarpați. În zona montană, dar şi în depresiunile intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 ºC. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 2 și 6 ºC şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2500 m altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 ºC.