Actual Lifestyle

Cum sunt scoși buștenii din România și cât de eficiente sunt măsurile stabilite de autorități pentru a stopa această acțiune

Cum sunt scoși buștenii din România și cât de eficiente sunt măsurile stabilite de autorități pentru a stopa această acțiune
playtech.ro

Începând de anul viitor, pentru o perioadă de 10 ani, exportul de buşteni din pădurile României ar putea fi complet interzis, inclusiv în state din Uniunea Europeană.

Chiar și cu aceste măsuri, pădurile nu sunt ocrotite

Pentru a face profit prin ocolirea actualelor interdicţii legate de exportul buștenilor în ţările extra-comunitare, firmele de profil au găsit metode ingenioase.

Prin urmare, actorii de pe piaţă cred că nici extinderea interdicţiilor nu va rezolva problema, pentru că lemnul este transferat şi nu exportat. Iar, specialiştii din domeniu avertizează asupra unui nou pericol pentru pădurile din ţara noastră.

România, acum doi ani

În urmă cu doi ani, România a interzis exportul de bușteni și lemn rotund către statele din afara Uniunii Europene pentru o perioadă de 10 ani. Dar, după cum constata, anul trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prevederile au fost rapid și foarte ușor eludate de către companiile exportatoare, astfel că acestea au ales să transfere cantități uriașe de bușteni în alt stat membru UE și să efectueze acolo procedurile de export.

În acest context, într-un comunicat de presă al Camerei Deputaților din 06.07.2021, se precizau următoarele: „Direcția Generală a Vămilor a transmis către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor un memoriu prin care este semnalat faptul că această interdicție prevăzută de lege poate fi ușor eludată de către operatorii economici care intenționează să exporte bușteni și lemn rotund, prin transferul acestui tip de mărfuri în alt stat membru și efectuarea formalităților de export în acel stat. Astfel, un operator economic care intenționează să exporte bușteni din România către un stat terț poate trece nestingherit marfa într-un stat vecin membru al UE, precum Bulgaria, și să efectueze operațiunea de export dintr-un port al acestui stat, de exemplu Varna. Într-o astfel de situație, prin aplicarea acestei legi, nu numai că nu sunt atinse obiectivele propuse de inițiatori (protejarea resurselor de masă lemnoasă ale României), ci sunt aduse dauna statului român, prin diminuarea activității din punctele vamale și neîncasarea unor taxe aferent operațiunilor de export”.

Interdicția de export a buștenilor se extinde

La momentul actual, pentru a stopa această stare de lucruri, se propune extinderea interdicției de export pentru bușteni și în spațiul UE.

„A existat lobby în Parlament pe această temă ca exportul de buștean să nu fie decât doar pentru extracomunitar și pentru că nu s-a dorit. (…) Nu se va mai tăia atât de mult lemn în România care să fie scos peste granițele țării. (…) Niciodată ceea ce se încarcă nu bate cu ceea ce se declară”, a declarat deputatul PNL, Florin Roman, iniţiator.

Dar, actorii de pe piață susțin că noua inițiativă legislativă nu va avea efectul scontat.

„Noi importăm din toată Europa (…) între unul şi 4 milioane de metri cubi. Exporturile de lemn rotund în afara Europei sau în Europa sunt nesemnificative, de ordinul a zece, douăzeci, treizeci, maximum o sută de mii de mc. (…) Cei care au depus actul normativ vor trebui să se aşeze pe normativele europene. Permit o asemenea restricţie, însă pe o perioadă de 3-6 ani şi justificat”, a spus Ciprian Muscă.

Cifra exporturilor este mult mai mare

De asemenea, specialiștii susțin că cifra exporturilor este mult mai mare și atrag atenția asupra altui fenomen de pe piață care s-a triplat ca anvergură și care amenință pădurile din România.

 „În realitate nu se exportă foarte mult buştean rotund din România, aveam în jur de 200.000 mc. (…) Dacă politicienii vor să vină cu schimbări reale, ar trebui atunci să se concentreze pe problema exportului de biomasă lemnoasă, de peleţi, bricheţi – o piață care a explodat pur şi simplu ca exporturi din România în ultimii ani”, a subliniat Ciprian Gălușcă, coordonator pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace România, campaigner pentru păduri și viață sălbatică, citează stiri.tvr.ro.