Actual

Cum sunt salariile în Europa? În ce țară se câștigă cel mai mult

Salarii, sursa foto wall-street.ro
sursa foto wall-street.ro

În Croația s-a realizat o analiză prin care sunt comparate salariile brute pe oră și PIB-ul pe oră anul trecut în mai multe țări din UE.

Analiștii Serviciului Croat pentru Ocuparea Forței de Muncă (HZZ) au realizat că cele mai mari cifre de PIB pe oră a fost înregistrate în Irlanda și Luxemburg, 119 și respectiv 105,5 euro, dar aceste țări au fost excluse din analiză deoarece nivelul ridicat e rezultatul faptului că multe companii multinaționale și instituții financiare își au sediul acolo, dar își desfășoară activitatea și în alte țări.

Potrivit analizei, cele mai mari valori atât ale salariilor, cât și ale productivității sunt realizate de Danemarca, unde salariul orar brut de anul trecut a fost de 46,8 euro, iar valoarea creată a PIB-ului pe oră a fost de 86,7 euro.

Cele mai scăzute valori ale productivității și ale salariilor pe oră sunt în Bulgaria: PIB-ul său este la nivelul de 14,9 euro, iar salariul brut pe oră este de 8,2 euro. România e aproape de ea, cu salarii pe oră de 9,5 și un PIB de 18,3 euro pe oră.

De asemenea, în Croația, prețul brut al forței de muncă pe oră a fost de 12,1 euro, iar valoarea adăugată realizată a fost de 21 de euro. Ungaria are un PIB la nivelul de 20,9 euro pe oră, dar salariile mai mici decât în ​​Croația – 10,7 euro pe oră, potrivit B1.

Salariile în România

România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria, dar rata medie anuală de creștere între iulie 2013 și iulie 2023 a fost cea mai mare: +12,9 %, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul statistic al UE. În contextul discuțiilor despre creșterea salariului minim în România, vă prezentăm tabloul actual din UE.

În iulie 2023, salariile minime din statele membre ale UE variau de la 399 de euro pe lună în Bulgaria la 2.508 euro pe lună în Luxemburg. Statisticile privind salariul minim, așa cum sunt publicate de Eurostat, se referă la salariile minime naționale. Salariul minim național se aplică, de obicei, tuturor angajaților sau cel puțin unei mari majorități a angajaților dintr-o țară. Acesta este aplicat prin lege, adesea după consultarea partenerilor sociali, sau direct printr-un acord național inter-sectorial.