Lifestyle

Cum se previne cancerul! Este musai să renunți la aceste ALIMENTE

Cum se previne cancerul! Este musai să renunți la aceste ALIMENTE

Potrivit Paula Jiménez, oncolog la Spitalul Central Universitar din Asturias, majoritatea tipurilor de cancer pot fi evitate prin dietă. „În cazul cancerului de stomac, s-a demonstrat că mâncarea sănătoasă îl previne”.

Alcoolul, tutunul, dietele cu conținut scăzut de fibre și obezitatea sunt câțiva dintre factorii care pot tripla riscul de cancer.

Cum se previne cancerul! Dieta mediteraneană este, potrivit expertului, cea mai bună dietă pentru prevenirea cancerului și în special a cancerului de sân. „Există mai multe studii efectuate la femei care au urmat dieta mediteraneană îmbogățită în ulei de măsline, care s-au dovedit a reduce riscul de cancer mamar”, spune Jiménez. Cheia este să mănânci fructe și legume, leguminoase, pește gras și condimentezi totul cu ulei de măsline.

Dimpotrivă, expertul amintește că toate produsele care au o culoare și un miros foarte puternice au substanțe chimice care ne deteriorează sănătatea.

Ce sunt alimentele anticancer?

  • Legume verzi, cum ar fi broccoli și conopidă.
  • Ceapa și usturoiul s-au dovedit a fi mari protectori împotriva cancerului.
  • Alimente roșii-
  • Citrice
  • Pâine.
  • Ciuperci
  • Pește albastru.
  • Ulei de masline.
  • Alimente bogate în vitamina A (cum ar fi roșiile), condimentate, dar crude, astfel încât nutrienții să fie bine absorbiți.

Oncologul își amintește cele mai noi alimente pe care le putem include în dieta noastră „anti-cancer”, precum ghimbirul și curcuma, susanul, semințele de dovleac și in (bogate în ulei bun) și toate alimentele încolțite.

„Mâncarea trebuie să fie întotdeauna însoțită de exerciții fizice și de o bună hidratare”, avertizează expertul.

Produse de evitat

Pe de altă parte, Jiménez subliniază că trebuie să renunțăm la băuturile zaharoase, untul din dieta noastră, să evităm grăsimile saturate (recompensăm copiii cu un sandviș și nu cu dulciuri), cârnați și carne roșie. „Dacă le consumăm, este mai bine dacă sunt șuncă ierbină și vițel și nu mai mult de două ori pe săptămână”, spune el.

De asemenea, expertul nu recomandă adăugarea de zahăr sau sare, deoarece este deja conținut în alimente și subliniază că sunt alternative la îndulcirea zahărului brun, a siropurilor de arțar sau a nectarului de agave.

Alte recomandări:

  • Evitați produsele ușoare, deoarece conțin materiale sintetice care promovează scleroza multiplă. Consumați-le mai puțin de trei pe zi.
  • Evitați coloranții și conservanții și produsele sărate.
  • Dacă nu avem timp să gătim, este mai bine să mâncăm înghețat decât să fie gătit în prealabil.

În cele din urmă, expertul reamintește că nu este vorba despre dietă, ci mai degrabă schimbarea obiceiului. „În cancer există întotdeauna un factor aleatoriu, dar este mai ușor să îl prevenim dacă urmăm aceste indicații”, conchide el.