Actual Lifestyle

Cum se poate obține finanţare 100% pentru pompe de căldură, prin programul Electric Up și cine sunt beneficiarii

Cum se poate obține finanţare 100% pentru pompe de căldură, prin programul Electric Up și cine sunt beneficiarii
Blog

Electric UP” se dorește a fi o soluție smart pentru IMM-urile şi companiile din domeniul HORECA care doresc să se dezvolte. Prin acest program, beneficiarii pot obține suport financiar pentru dezvoltarea şi implementarea stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibrid, dar şi finanțare pentru panouri fotovoltaice destinate producerii de energie pentru consum şi pentru livrare în sistemul energetic național. Despre noutatea din program, în cele ce urmează.

Cum se poate obține finanţare 100% pentru pompe de căldură, prin programul Electric Up și cine sunt beneficiarii

În prima ediție a programului Electric Up, IMM-urilor și operatori economici din domeniului HoReCa puteau solicita sprijin de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. În a doua parte, care urmează, se dorește ca, prin acest program, să poată fi achiziționate la preț subvenționat şi pompe de căldură.

Prin urmare, în prezent, Ministerul Energiei pregătește un al doilea apel al programului Electric Up de finanțare a eficienței energetice, destinat IMM-urilor și operatorilor economici din domeniului HoRECA.

Este vorba despre 1. panouri fotovoltaice și 2. pompe de căldură.

Companiile doritoare, eligibile, puteau primi, până acum, un ajutor de la stat de maximum 100.000 de euro pentru a instala sisteme de panouri fotovoltaice (inclusiv invertoare, echipamente și conexiuni aferente) pentru producerea de energie electrică. Iar subvenția se acordă și în cazul achiziției de stații de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Pentru a primi acești bani, era obligatoriu ca sistemul fotovoltaic să aibă o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu, cu livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național. Acum, însă, la următorul apel al programului, se dorește creşterea la 200 kW produși, investiția în pompele de căldură urmând a fi subvenționată sută la sută de stat.

Ce este o pompă de căldură

Potrivit opiniei specialiștilor în domeniu, pompa de căldură, indiferent de variantă, este ecologică, ieftină și eficientă, mai ales dacă este asociată cu panouri fotovoltaice. Pompa de căldură funcționează pe curent, dar consumă de 5 – 6 ori mai puțin decât un calorifer electric sau panou radiant. În plus, pompa de căldură are o durată de viață ridicată (în jur de 30 de ani) și costuri reduse de operare (întrucât funcţionează pe principiul transmiterii căldurii şi nu a generării) și de întreținere.

Noii beneficiari

Pe lângă IMM-uri, HORECA, au apărut și noi beneficiari, aceștia fiind persoanele fizice. Prin urmare, și persoanele fizice pot beneficia de sprijin de la stat pentru instalarea pompelor de căldură, însă, prin înscrierea în programul „Casa eficientă energetic”. Persoanele interesate pot primi o finanţare de până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic locuinţele.

Ce cheltuieli se pot deconta

Se pot deconta cheltuielile cu instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, a sistemelor de ventilaţie, a corpurilor de iluminat cu LED etc. Iar acum și pompele de căldură sunt incluse în cheltuielile eligibile prin acest program. Doar că există o singură condiție a eligibilităţii proiectului: eficienţa energetică a locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică, potrivit media. În toate situațiile, consultarea unui inginer specialist în domeniu dat este indicată și oportună.