Actual Social

Cum se luptă cu seceta marile țări ale lumii. Interzis să se ia apă din Iordan

Cum se luptă cu seceta marile țări ale lumii. Interzis să se ia apă din Iordan
infomediu.eu

Trăim o vară a extremelor, în care seceta și căldura pârjolesc pădurile, seacă fluviile, și omoară peștii. Iar atunci când plouă, apa este însoțită de grindină cu efecte distrugătoare. Din cauza crizei climatice mai multe țări au luat măsuri radicale.

Cum se luptă cu seceta marile țări ale lumii. Interzis să se ia apă din Iordan

Întrucât, seceta care afectează aproape întregul Regat, pune în pericol peştii din râuri, iar nivelul apelor este atât de scăzut, Agenţia Britanică de Mediu a iniţiat un Plan de Salvare.

FOTO fishingmall.ro

Marian Eilding Jones, om de știință la bazinul hidrografic al râului Wye a precizat că tot datorită : „Nivelul de fosfaţi este uneori de 10 chiar 20 de ori mai mare decât normalul”.

De asemenea, începând de săptămâna viitoare, 15 milioane de britanici din Londra, împrejurimi şi comitatul Oxford nu vor mai avea voie să-şi ude grădinile, să-şi umple piscinele cu apă, să-şi spele maşinile, geamurile sau terasele folosind furtunul de grădină. Măsura vine după ce, pe 12 august, autorităţile au decretat stare de secetă în cea mai mare parte a Angliei.

În Franța, cultivatorii de viță de vie se roagă să plouă

Cultivatorii de viță de vie din Franța se roagă intens să plouă. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, strugurii sunt compromişi şi implicit faimoasele vinuri ale Franţei.

FOTO yurta.ro

„Există un consens printre oamenii de ştiinţă că se usucă coastele Mediteranei, perioadele de secetă sunt tot mai lungi şi mai intense”, a precizat Rajković Oliver, Institutul de Meteorologie din Croația

Dar cel mai îngrijorător este că faptul că și atunci când, în sfârșit, plouă, aceasta mai mult strică decât ajută, așa cum s-a întâmplat în mare parte în Anglia.

Care este situația în Germania și Bosnia

În Germania, puţinele vase de transport (gaze şi petrol), care încă mai circulă pe Rhin, s-au blocat în apropiere de Bingen, după ce elicea unei nave s-a împotmolit în noroi.

De asemenea, secarea râului Elba (un fluviu cu o lungime de 1.091 km, situat în Cehia și Germania) a scos la iveală aşa-numitele Pietre ale Foametei. O legendă din veacul al 17-lea spune că atunci când se văd aceste pietre ne aşteaptă vremuri grele,… de aici şi numele lor.

FOTO g4media.ro

Și în Bosnia, situația apei este critică:

FOTO shutterstock.com

Iordan îi descurajează pe pelerini să ia acasă apă sfințită

Râul Iordan ( „râul care coboară”), cu o lungime totală de 320 de km, al treilea cel mai venerat loc al creştinătăţii, n-o duce nici el bine din punct de vedere al debitului. De aceea, reponsabilii iordanieni au ajuns să-i descurajeze pe pelerini să ia acasă o sticluţă cu apă socotită sfântă. Totodată, ca măsura, Guvernul de la Ierusalim s-a angajat să reabiliteze Iordanul, transferând apa din lacul Kineret, cea mai importantă sursa de apă a Israelului.

FOTO landia.ro

Ce măsuri au luat chinezii pentru a lupta împotriva secetei

Pentru a umple râul Yangtze tot mai secat, chinezii apelează la tehnologia de însămânțare a norilor. Mare parte a Chinei este afectată de secetă și de cel mai mare val de căldură înregistrat vreodată. Sute de fabrici din sud-vestul țării au oprit producţia din cauza căldurii, hidrocentralele abia mai funcţionează, iar agricultura este în mare suferinţă.

Un manager la o grădină de ceai, Zheng Zhifa, a declarat:

FOTO myhimalaya.ro

Sbite Maarten Van Aalst, Directorul Centrului pentru Climat de la Universitatea Twente:

FOTO forbes.ro

Ce se întâmplă și în alte țări

În Spania, compania de apă din Bilbao duce apă potabilă cu ambarcațiuni-cisternă locuitorilor din mai multe oraşele din regiune.

Peste Ocean, sud-vestul Statelor Unite se confruntă cu secetă extremă. Râurile şi lacurile seacă, iar rezervoarele se golesc accelerat.

FOTO youtube.com

În Nevada, cea mai importantă hidrocentrală e la un pas de a fi oprită, iar fermierii şi-au pierdut orice speranţă de a-şi salva culturile.

Oamenii de ştiinţă avertizează că peste 30 de ani americanii de pe o aşa-numită centură a caniculei vor înfrunta vara temperaturi de peste 50 de grade Celsius.

Care este situația în România

În data de 10.08.2022, Ministrul Mediului Tanczos Barna a spus, într-o şedinţă de Guvern, că 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%, citează stirileprotv.ro

Ca urmare a acestei situații, ministrul Barna dar și premierul Ciucă, au făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi „nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda”.

FOTO alesdonline.ro

Cât de gravă este seceta din anul 2022, potrivit experților

„Potrivit datelor deţinute în acest moment, seceta din 2022 este mai gravă decât cea din 2018, când a fost cea mai rea seceta de după 1540, deci din ultimii aproape 500 de ani”, a precizat Johannes Bahrke, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.