Începând cu luna septembrie, pensiile românilor urmează să cunoască o creștere semnificativă. Recalcularea acestora va duce la majorarea veniturilor lunare ale seniorilor. Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a detaliat modalitatea prin care se va realiza această majorare a pensiilor în România.
Creșterea pensiilor va ține cont de trei aspecte esențiale: perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive. Perioadele necontributive corespund vechimii, însă nu s-au achitat contribuții la sistemul public de pensii în această perioadă. Pentru fiecare an din astfel de perioade, se aplică o creștere de 0,25 de puncte. O pensie care a acumulat astfel 40 de puncte de contributivitate va beneficia și de adăugarea punctelor de stabilitate.
Cum se face recalcularea pensiilor?
Această recalculare va conduce la pensii mai consistente pentru seniori, adăugându-se la cele 40 de puncte acumulate prin contribuții și punctele de stabilitate.
„Avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate cu sunt 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani avem 0,75 de puncte pentru fiecare an, este vorba de 5 ani, avem 3,75 puncte”, a transmis Daniel Baciu.
În plus, Baciu a menționat că pentru persoanele care au acumulat o perioadă de contribuție de peste 35 de ani, se adaugă încă un punct suplimentar. „El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimilate, se dau 0,25 de puncte, rezultând 2,25 puncte”.
Adunând toate punctele de stabilitate, acestea însumează un total de 9,5.
Oficialul a specificat că totalul punctelor contributive, calculate în conformitate cu principiul de contributivitate, este de 40,17296. La această cifră se adaugă cele 9,5 puncte de stabilitate. Prin urmare, rezultă că totalul punctelor este de 49,67296. Aceeași valoare este menționată și în cadrul prevederilor Legii 360/2023.
„Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a declarat Daniel Baciu, conform antena3.ro.
Mai mulți bani la pensie
Totodată, în luna ianuarie, pensiile românilor au înregistrat o creștere suplimentară de 13,8%. Această cifră corespunde ratei inflației înregistrate în anul precedent. Aceste ajustări au fost implementate cu scopul de a elimina inechitățile existente în sistemul de pensii din România. Această măsură este susținută și promovată de către premierul Marcel Ciolacu.
„Avem mărirea de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 şi de la 1 septembrie recalcularea pensiilor. Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna.
Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor, finalizată anul acesta, încercăm să închidem aceste inechităţi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la finalul anului trecut.