Lifestyle

Cum se face mustul din struguri. Rețeta bunicilor care nu dă greș niciodată

Cum se face mustul din struguri. Rețeta bunicilor care nu dă greș niciodată
Sursă foto: bzi

Se mai numește și vin tânăr și conține tot ce-i trebuie organismului ca să fie la înălțime, de la vitamine și enzime la minerale, zaharuri și acizi. E vremea mustului înțepător la limbă, care să vă bucure sufletul. Dar pentru a obține un preparat de calitate, aveți nevoie de câteva trucuri.

Gros, opac și în culori ce pot varia de la maro la violet, mustul este, fără îndoială, bucuria toamnei. Ca să puteți obține un must ca cel făcut de bunici, aveți nevoie, în primul rând, de struguri proaspăt culeși. Un alt truc este să faceți mustul în ziua în care fructele au fost culese, altfel pot începe să fermenteze.

Nu folosiți struguri loviți și spălați cu multă apă

Bunicii vă sfătuiesc să culegeți strugurii doar când sunt foarte copți și sub nici o formă să nu fie loviți. Se vor spăla cât mai bine cu apă curată, dacă se poate, boabă cu boabă. Veți putea zdrobi și presa strugurii folosind un zdrobitor special sau, pur și simplu cu mâna.

După ce s-a scurs tot sucul, se lasă la frigider pentru câteva zile, perioadă în care preparatul se limpezește. Mai există însă zone la țară unde s-a păstrat tradiția, iar strugurii sunt călcați cu picioarele în cuve uriașe unde au fost depozitați după ce au fost culeși.

Cum să păstrați mustul un timp îndelungat

Cea mai simplă metodă pentru ca mustul să se păstreze chiar și câteva luni fără să fermenteze este să-l depozitați în sticle de plastic și să-l congelați. Aveți grijă ca sticlele să nu fie umplute până la refuz. Când doriți să-l consumați, lăsați să se dezghețe la temperatura camerei.

Ce beneficii are pentru organism

Mustul conține o cantitate foarte mare de resveratrol, un antioxidant-minune caare previne şi combate cancerul. De asemenea, este excelent pentru inimă, dar și tonic pentru minte grație conținutului de lecitină și fosfor, de ajutor în activitatea cerebrală.

Tot mustul este cel care este ideal pentru cei care suferă de Alzheimer sau de pierderi de memorie. Nu în ultimul rând, mustul este unul dintre cele mai bune leacuri pentru constipaţie, pentru că stimulează tranzitul intestinal şi ajută la reglarea digestiei.