Seniorii care primesc pensii mai mari de la 1 septembrie trebuie să fi lucrat mulți ani. Anii în grupele speciale nu se iau în calcul la recalcularea pensiilor. Pensionarii trebuie să știe cum se acordă punctele bonus.
Pensiile din România se vor modifica prin recalculare. Pensionarii vor primi venituri mai mari. În curând, vor primi deciziile de recalculare. Așa vor afla dacă veniturile lor cresc sau nu.
Seniorii pot primi 1.000 de lei în plus. Pentru asta, trebuie să aibă mulți ani de muncă. Noua lege a pensiilor oferă puncte bonus. Fără 25 de ani lucrați, nu primesc puncte bonus. Punctele bonus se adaugă la pensie, crescând veniturile.
Cum se acordă punctele bonus la pensie
Punctele bonus se acordă astfel:
– Până la 25 de ani de muncă: zero puncte bonus.
– 30 de ani de muncă: 2,5 puncte bonus, adică aproximativ 202 lei.
– 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus.
– 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, adică 506 lei și 911 lei.
– 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 de lei.
Ministrul Muncii confirmă punctele de stabilitate. Legea nu permite puncte bonus pentru condiții de muncă speciale. Bucura Oprescu a confirmat că punctele se acordă doar pentru anii efectiv lucrați.
Seniorii care au lucrat în condiții dificile sunt nemulțumiți. Unii nu vor beneficia de majorări, chiar dacă au mulți ani de muncă.
„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.
Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, conform șefului Casei Naționale de Pensii, potrivit dailybusiness.